Matematik

At løse en ligning

06. marts 2009 af birthe_non (Slettet)

Hvordan løser jeg ligningen

3x^2 - 6x = 0

trin for trin uden hjælpmidler?


Brugbart svar (0)

Svar #1
06. marts 2009 af Jerslev (Slettet)

#0: Nulreglen.


Svar #2
06. marts 2009 af birthe_non (Slettet)

Jaa ja

ska man sige

3x^2 - 6x+ 6x = 0 + 6x

3x^2= 6x

Hvordan får jeg x til at stå alene?


Brugbart svar (1)

Svar #3
06. marts 2009 af Jerslev (Slettet)

#2: Nej, du skal flytte x udenfor parantes. ;)


Brugbart svar (1)

Svar #4
06. marts 2009 af HenrikThoke (Slettet)

Du har to muligheder, den ene er at løse det som en almindelig andengradsligning - den anden er at benytter nulreglen:

ved at sætte x udenfor en parantes kan du omskrive omskrive 3x^2 -6x = 0 til
x (3x-6) = 0

Herefter ved du at når 2 tal ganget sammen skal give 0, skal det ene være nul, altså

enten er x = 0 ellers er 3x-6 = 0.

den sidste kan du omskrive til 3x = 6 (ved at lægge 6 til på begge sider), og herefter til x= 1/2 (ved at dividere med 3 på begge sider.

du har nu dine to løsninger til andengradsligningen:

x=0  v  x=1/2


Svar #5
06. marts 2009 af birthe_non (Slettet)

oke lidt alla

x(3x -6)= 0  und so ?


Svar #6
06. marts 2009 af birthe_non (Slettet)

Tark for svaret om at jeg kan løse det som en andengradsligning. den er go kendt ;)


Brugbart svar (1)

Svar #7
06. marts 2009 af Jerslev (Slettet)

#5: Hvis du vil videre med nulreglen:

Du skal indse, at hvad du har er to led ganget med hinanden, hvor det ene skal give nul for at opfylde din ligning. Dvs., at enten skal x = 0 eller også skal 3x-6=0 - løs nu for x i den sidste af disse.


Brugbart svar (1)

Svar #8
06. marts 2009 af Jerslev (Slettet)

#4: Din andet x-løsning er vist forkert. Du mener vel x=2?


Brugbart svar (0)

Svar #9
06. marts 2009 af HenrikThoke (Slettet)

#8
Det er da præcist det jeg gør :)


Skriv et svar til: At løse en ligning

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.