Matematik

MAT: HASTER, Kugle ligning

08. marts 2009 af Math002 (Slettet)

hej studieportalen jeg er ny her inde og jeg ku godt tænke mig lidt lektiehjælp til følgende opgaver som drejer sig om kugles ligning hvor jeg ska finde radius og centrum:

1) x2 - 10x + y2 + 4y +  z2 - 6z - 35 = 0

2) x2 - 4x + y2 +6y = -4

3) 2(x-7)2 + 2(y+3)2 + 2(z-5)2 = 32

4) x2 + y2 + z2 = 1

jeg har kigget og læst meget godt igennem min mat bog om det , men jeg kan altså simpelten ik finde ud af det, er der nogle som kan forklare det meget let hvordan man kan finde centrum og radius ud fra overstående ligninger? takk.


Brugbart svar (0)

Svar #1
08. marts 2009 af Jerslev (Slettet)

#0: Du skal omskrive dem til formen (x-a)^2+(y-b)^2+(z-c)^2 = r^2, hvor (a,b,c) så er centrum og r er radius.


Brugbart svar (0)

Svar #2
08. marts 2009 af HenrikThoke (Slettet)

Hey, det er lidt tricky at forklare det over nettet, men for bedre forståelse læs evt. http://da.wikipedia.org/wiki/Kugle :)

Generelt kan man sige at kuglens ligning er:
( x - a)^2 + (y - b )^2 + (z - c )^2 = r^2

Hvor (a,b,c) angiver koordinatsættet til centrum, og r er radiusen.

For at aflæse dine koordinater, skal du altså få omskrevet til denne form.

Hvis vi ser på nr. 1 og du husker hordan det er med paranteser og potenser :)

Vi har:
x2 - 10x + y2 + 4y + z2 - 6z - 35 = 0

Vi starter med at se på leddene med x:

x2 - 10x kan omskrives til (x-5)^2, hvis vi lægger 25 til
Det skyldes at hvis vi ganger parantesen ud får vi: (x-5)*(x-5) = x^2 - 5x - 5x +25 = x^2 -10x +25

Ved at omskrive leddet x^2 - 10x har vi altså lagt 25 til. Dette skal selvfølgelig også gøres på højresiden, ellers går ligningen ikke op:
Du får altså

x2 - 10x + y2 + 4y + z2 - 6z - 35 = 0
<=>
(x-5)^2 + y^2 + 4y + z^2 - 6z - 35 = 25

Vi kan nu gøre det samme med y og z leddene så du får

(x-5)^2 + (y+2)^2 + (z-3)^2 - 35 = 25 + 4 + 9       (4 og 9 kommer af det ekstra vi har lagt til ved at omskrive til paranteser)

hvis vi trækker lidt sammen får vi


(x-5)^2 + (y+2)^2 + (z-3)^2 - 35 = 25 + 4 + 9
<=>
(x-5)^2 + (y+2)^2 + (z-3)^2 = 73

Du kan nu aflæse dit koordinatsæt til centrum, samt radius :)
 Som sagt bliver det lidt kludret at forklare over tekst, men send et brev hvis du stadig ikke fanger det :)
 


Svar #3
08. marts 2009 af Math002 (Slettet)

mange tak for hjælpen, det hjalp så en del til de første opgaver, jeg er bare gået i stå ved de 2 sidste opgaver . hva ska jeg gøre her :S


Brugbart svar (0)

Svar #4
08. marts 2009 af HenrikThoke (Slettet)

Ved nummer 3 kunne du dividere med 2 hele vejen, så kommer du frem til det samme form :)

Nummer 4 snyder lidt kan jeg godt se, men tænk på det som
(x-0)^2 + (y-0)^2 + (z-0)^2 = 1
og så kan du se radius er 1 og centrum er (0,0,0)
 


Svar #5
08. marts 2009 af Math002 (Slettet)

1000 tak fore hjælpen, det hjalp meget!..


Brugbart svar (0)

Svar #6
08. marts 2009 af HenrikThoke (Slettet)

Velbekomme :)


Skriv et svar til: MAT: HASTER, Kugle ligning

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.