Matematik

Vektorregning i rummet

11. marts 2009 af LarsAK (Slettet)

hey mit spørgsmål er flg.

a = ( -2,3,4)        b=(1,3,7) og v =(s,t,1)       <--- ( alle disse er vektorer!)

jeg skal så bestemme tallene s og t så v er vinkelret på a og således b.

er det rigtigt at man bare kan tage krydsproduktet af a og v, derefter udregne det med 3 ligninger med 2 ubekendte ? og skal de give 0 før de er vinkelrette?

- Mange tak på forhånd!


Brugbart svar (0)

Svar #1
11. marts 2009 af Jerslev (Slettet)

#0: Ah, du behøver ikke tage krydsproduktet. Prøv med skalarproduktet.


Svar #2
11. marts 2009 af LarsAK (Slettet)

Ja okay.. jeg får ikke det samme som facit når jeg tager skalarproduktet..!!


Brugbart svar (0)

Svar #3
12. marts 2009 af Jerslev (Slettet)

#2: Det er fordi krydsproduktet intet siger om ortogonalitet; det fortæller kun noget om parallelle vektorer.


Brugbart svar (0)

Svar #4
12. marts 2009 af Erik Morsing (Slettet)

Når du skriver: "jeg skal så bestemme tallene s og t så v er vinkelret på a og således b.", så forstår jeg ikke rigtigt det med fed skrift, men hvis der menes, at de tre vektorer a, b og v skal være indbyrdes vinkelrette, så gælder a×(b×v)=0.


Brugbart svar (0)

Svar #5
12. marts 2009 af Erik Morsing (Slettet)

t = -2 og s = -1, så v = (-1,-2,1)


Brugbart svar (0)

Svar #6
12. marts 2009 af Erik Morsing (Slettet)

Husk lige selv at regne efter!! Jeg kan jo have regnet forkert.


Svar #7
13. marts 2009 af LarsAK (Slettet)

det er rigtigt at ax(bxv)=0 , og facit siger også t= -2 , s = -1 .. men det er bare hvordan man gør.. fordi jeg får det forkert nemlig desværre.


Brugbart svar (0)

Svar #8
13. marts 2009 af Erik Morsing (Slettet)

Kender du til matricer og determinanter, så kan du sætte det op i en determinant? Hvis ikke så brug u×v =(u2v3-u3v2)*i + (u3v1-u1v3)*j + (u1v2-u2v1)*k. u=(u1,u2,u3) og v=(v1,v2,v3).

Udregn først krydsproduktet af vektorerne i parentesen. Når du får forkert, så skyldes det sikkert, at du ikke er omhyggelig nok. Har du forresten ikke et matematikprogram, der kan regne det ud? Jeg bruger Mathcad, det er netop baseret på vektorregning. Husk også lige, at u×v = - v×u Du skal altså huske, at vektorkrydsproduktet er ikke kommutativt.


Svar #9
13. marts 2009 af LarsAK (Slettet)

okay så .. hvis jeg så laver krydsproduktet af uxv, får jeg 3 ligninger med 2 ubekendte ikke? og så går man bare udfra det og regner det ud osv. ?


Brugbart svar (0)

Svar #10
13. marts 2009 af Erik Morsing (Slettet)

Ja se vedhæftede fil.

Vedhæftet fil:Krydsprodukt.doc

Skriv et svar til: Vektorregning i rummet

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.