Tysk

Betydning...

15. marts 2009 af .:Tarzan:. (Slettet)

Hvad betyder Todesfuge?


Svar #1
15. marts 2009 af .:Tarzan:. (Slettet)

Jeg forstår ikke digtet her, jeg kan sagtens oversætte det, men det giver bare ikke mening...

Nogen, der kort kan fortælle mig, hvad det handler om?

Paul Celan - Todesfuge

Schwarze Milch der Frühe wir trinken sie abends
wir trinken sie mittags und morgens wir trinken sie nachts
wir trinken und trinken
wir schaufeln ein Grab in den Lüften da liegt man nicht eng
Ein Mann wohnt im Haus der spielt mit den Schlangen der schreibt
der schreibt wenn es dunkelt nach Deutschland dein goldenes Haar Margarete
er schreibt es und tritt vor das Haus und es blitzen die Sterne er pfeift seine Rüden herbei
er pfeift seine Juden hervor läßt schaufeln ein Grab in der Erde
er befiehlt uns spielt auf nun zum Tanz

Schwarze Milch der Frühe wir trinken dich nachts
wir trinken dich morgens und mittags wir trinken dich abends
wir trinken und trinken
Ein Mann wohnt im Haus der spielt mit den Schlangen der schreibt
der schreibt wenn es dunkelt nach Deutschland dein goldenes Haar Margarete
Dein aschenes Haar Sulamith wir schaufeln ein Grab in den Lüften da liegt man nicht eng

Er ruft stecht tiefer ins Erdreich ihr einen ihr andern singet und spielt
[Vortrag: Er ruft stecht tiefer ins Erdreich ihr einen ihr andern spielt weiter zum Tanz auf]
er greift nach dem Eisen im Gurt er schwingts seine Augen sind blau
stecht tiefer die Spaten ihr einen ihr andern spielt weiter zum Tanz auf

Schwarze Milch der Frühe wir trinken dich nachts
wir trinken dich mittags und morgens wir trinken dich abends
wir trinken und trinken
ein Mann wohnt im Haus dein goldenes Haar Margarete
dein aschenes Haar Sulamith er spielt mit den Schlangen
Er ruft spielt süßer den Tod der Tod ist ein Meister aus Deutschland
er ruft streicht dunkler die Geigen dann steigt ihr als Rauch in die Luft
dann habt ihr ein Grab in den Wolken da liegt man nicht eng

Schwarze Milch der Frühe wir trinken dich nachts
wir trinken dich mittags der Tod ist ein Meister aus Deutschland
wir trinken dich abends und morgens wir trinken und trinken
der Tod ist ein Meister aus Deutschland sein Auge ist blau
er trifft dich mit bleierner Kugel er trifft dich genau
ein Mann wohnt im Haus dein goldenes Haar Margarete
er hetzt seine Rüden auf uns er schenkt uns ein Grab in der Luft
er spielt mit den Schlangen und träumet der Tod ist ein Meister aus Deutschland

dein goldenes Haar Margarete
dein aschenes Haar Sulamith


Brugbart svar (0)

Svar #2
15. marts 2009 af mathon

Todesfuge = dødsfuga → dødsflugt

fuga: (lat: fugare = flygte) musikalsk-teknisk term
som
henviser til at to eller flere stemmer i en sats 'flygter' fra hinanden,
underforstået
at de involverede stemmer spiller det samme i et eller andet omfang
 

Fuge betyder også fuge mellem mursten
dvs.
sammenføjning = det der holder sammen på et hele
Todesfuge i overført betydning
dødsfugen, som ryster ens grundvold, den livsopfattelse som man bygger sin livsforståelse på, som adskiller fra det oprindeligt levende.
 


Brugbart svar (0)

Svar #3
15. marts 2009 af danielruhmann (Slettet)

Kig her:

http://www.martinschlu.de/deutsch/beispieltexte/interpretationen/celantodesfuge.htm

http://de.wikipedia.org/wiki/Todesfuge

http://www.abipur.de/hausaufgaben/neu/detail/stat/639977374.html


Svar #4
15. marts 2009 af .:Tarzan:. (Slettet)

jeg skal lige se om jeg har forstået det:

Forfatteren beskriver livet i koncentrationslejren og hvordan folk generelt blev slået ihjel. Men jeg forstår stadigvæk ikke hvad den sorte mælk er, er det en slags gas eller hvad er det?


Brugbart svar (1)

Svar #5
16. marts 2009 af Erik Morsing (Slettet)

Du skal se den hvide (normale) mælk som det første barnet stifter bekendskab med, det symboliserer fødslen. Det indeholder alle de stoffer livet i sin vorden har brug for. Hvid mælk = lys, liv, fødsel. Og så må den sorte mælk være dødens mælk, sort = død, håb slukket, enden på det hele, mørket, så ja det relaterer sig sikkert til den giftgas, som blev brugt i koncentrationslejrene til udryddelsen af jøder m.m.


Skriv et svar til: Betydning...

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.