Matematik

Funktion

15. marts 2009 af Quijote (Slettet)

Funktionen f har forskriften

f (x) = 2x – 3

Løs ligningen f(x)=f-1(x)

Hvordan gør man det?


Brugbart svar (0)

Svar #1
15. marts 2009 af Darwin (Slettet)

#0. Hej.

Helt generelt: Lad f være en reel funktion af en reel variabel. For at f har en omvendt funktion skal f være enentydig (én-til-én / injektiv), hvis der for alle x1, x2 gælder, at x1 ≠ x2 ⇒ f(x1) ≠ f (x2). Hvis f er enentydig er den omvendte funktion f-1 til f givet ved f-1(a) = b ⇔ f(b) = a.

Vi har den givne funktion f(x) = 2x - 3 (som er enentydig) og som har den omvendte funktion: 2·f-1(x) - 3 = x ⇔ f-1(x) = 0.5x + 1.5. Opgaven beder os nu løse ligningen:

f(x) = f-1(x)

⇔ 2x - 3 = 0.5x + 1.5 

⇒ 1.5x = 4.5 

⇒ x = 4.5/1.5 = 3.


Svar #2
15. marts 2009 af Quijote (Slettet)

1000 tak :)


Skriv et svar til: Funktion

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.