Fysik

Beregning af elektrons massetilvækst

16. marts 2009 af 03amch (Slettet)

 Hej,

Jeg sidder med en fysik opgave hvor jeg lige har nedskrevet henfaldsprocessen for Rb-89. Den henfalder med beta - henfald til Sr-89. Men, så er der en af de udsendte elektroner der accelereres af en spændingsforskel og forøger herved sin energi med 2 MeV. Hvor stor er elektronens massetilvækst, som følge heraf. Jeg er ret sikker på at jeg skal bruge formlen E=m*c^2, men er ikke helt sikker på hvordan jeg finder det rette resultat! Nogen der kan hjælpe?

-MC 


Brugbart svar (0)

Svar #1
16. marts 2009 af mathon

...energiforøgelsen forekommer vel som øget kinetisk energi...

2 MeV = 3,20435*10-13 J

½*m*Δv2 = 3,20435*10-13 J


Svar #2
16. marts 2009 af 03amch (Slettet)

 Jamen det er så de 2 MeV, men er det så bare at sige 3,20435*10-13 / (3,00*108)2 = 3,56039*10-30 kg, og det er så massen? Eller hvordan skal massen regnes ud?


Brugbart svar (0)

Svar #3
16. marts 2009 af mathon

omregningsækvivalensen
er
931,494 MeV ækvivalerer 1 u


Svar #4
16. marts 2009 af 03amch (Slettet)

 Hmm her er jeg lidt tabt. Når jeg har 2 MeV i Joule, som jo står længere oppe, hvilken formel skal jeg så bruge til at finde massetilvæksten. Den eneste formel jeg kan se at jeg skal bruge er E=Δm*c2 og så isolere Δm, men er det forkert?


Brugbart svar (0)

Svar #5
16. marts 2009 af mathon

nej det er ikke forkert

men lettere:
Δm = (2 MeV)/(931,494 MeV/u) = 0,002147 u


Svar #6
16. marts 2009 af 03amch (Slettet)

 Hvad med c^2 som er lysets hastighed. Skal den ikke tages med?


Brugbart svar (0)

Svar #7
16. marts 2009 af mathon

det giver det samme

men
når du nu insisterer:

Δm = (3,20435*10-13 kg*m2/s2)/(2,99792*108 m/s)2 = 3,56533*10-30 kg

3,56533*10-30 kg = (3,56533*10-30 kg)*(NA*103 u/kg) = 0,002147 u

..............
benyttet:
 

1 g = NA u
1 kg = NA*103 u

1 = NA*103 u/kg


Svar #8
16. marts 2009 af 03amch (Slettet)

 Jeg siger mange tak!


Skriv et svar til: Beregning af elektrons massetilvækst

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.