Matematik

udfør divisionerne

17. marts 2009 af caj (Slettet)

hej jeg har om polynomiers division i skolen. Men har ikke helt forstået hvordan det er man løser denne slags opgaver.

udfør divisionerne:

1) (4x^3 - 2x^2 + 3x) / ( x^2 - 4)

2) (2x^3 + 9x^2 - 7x - 4) / ( x^2+ 2x - 3)

3) 3x^4 + x^3 - 2x^2) / (X^2 - x)

4. x^4 /^( x^2 - 4 )

håber der er nogle som kan hjælpe


Brugbart svar (0)

Svar #1
18. marts 2009 af ulfulf (Slettet)

Hermed det første stykke til illustration af princippet
P(x) = (4x3 - 2x2 + 3x) og D(x) = ( x2 - 4). Det vil sige: Tæller = P(x) og nævner = D(x)
Princippet er så:
1: Det højeste led i P(x) deles med højeste led i D(x).
2: Resultatet ganges med D(x).
4: DET resultat trækkes fra P(x). Proceduren gentages indtil man ikke kan komme længere, dog erstattes P(x) af det som bliver tilbage af ligningen dvs:
Procedure:
1: (4x3)/(x2) = 4x [højeste led fra P(x)] / [ højeste led fra D(x)] , dernæst
2: 4x*D(x) = 4x*(x2-4) = 4x3-16x
3: 4x3 - 2x2 + 3x              (det her er P(x)
4: -(4x3-16x)                    (her fratrækkes 4x*D(x))
- 2x2 + 19x                       (tilbage bliver det her, der bruges nedenfor)
Og igen, nu med resten fra før: linje 3:
1: -2x2/x2 = -2
2: 14*D(x) = -2(x2-4) = -2x2+8
3: -2x2 + 19x
4: -(-2x2+8)
19x-8

Da resten har lavere grad end D(x) kan man ikke komme videre og har en rest = 3x+56.
R(x) = 3x+56 (R(x) er navnet på resten)
Q(x) = 4x+14 (Q(x) er leddene vi har ganget D(x) med ses i mine trin 2)

Det gælder så, at: P(x)/D(x) = Q(x) + R(x)/D(x) ? P(x) = Q(x)+ D(x)+R(x)
Dvs: P(x)= ( 4x-2)* ( x^2 - 4)+(19x-8)

Tælleren (4x^3 - 2x^2 + 3x) kan dermed omskrives til ( 4x-2)* ( x^2 - 4)+(19x-8)
 


Brugbart svar (0)

Svar #2
18. marts 2009 af Erik Morsing (Slettet)

På samme måde som du deler 19 med 4 for eksempel, her får du en rest, for det bliver 4+3/4, så i den førte får du 4x-2 +(19x-8)/(x2-4)


Brugbart svar (0)

Svar #3
18. marts 2009 af ulfulf (Slettet)

Min 10 minutter udløb, så det tidligere svar var vås.

Hermed det første stykke til illustration af princippet
P(x) = (4x3 - 2x2 + 3x) og D(x) = ( x2 - 4). Det vil sige: Tæller = P(x) og nævner = D(x)
Princippet er så:
1: Det højeste led i P(x) deles med højeste led i D(x).
2: Resultatet ganges med D(x).
4: DET resultat trækkes fra P(x). Proceduren gentages indtil man ikke kan komme længere, dog erstattes P(x) af det som bliver tilbage af ligningen dvs:
Procedure:
1: (4x3)/(x2) = 4x [højeste led fra P(x)] / [ højeste led fra D(x)] , dernæst
2: 4x*D(x) = 4x*(x2-4) = 4x3-16x
3: 4x3 - 2x2 + 3x (det her er P(x)
4: -(4x3-16x) (her fratrækkes 4x*D(x))
- 2x2 + 19x (tilbage bliver det her, der bruges nedenfor)
Og igen, nu med resten fra før: linje 3:
1: -2x2/x2 = -2
2: 14*D(x) = -2(x2-4) = -2x2+8
3: -2x2 + 19x
4: -(-2x2+8)
19x-8

Da resten har lavere grad end D(x) kan man ikke komme videre og har en rest = 19x-8.
R(x) = 19x-8                       (R(x) er navnet på resten)
Q(x) = 4x-2                          (Q(x) er leddene vi har ganget D(x) med ses i mine trin 2)

Det gælder så, at: P(x) / D(x) = Q(x) + R(x) / D(x) <=> P(x) = Q(x)+ D(x)+R(x)
Dvs: P(x)= ( 4x-2)* ( x^2 - 4)+(19x-8)

Tælleren (4x3 - 2x2 + 3x) kan dermed omskrives til ( 4x-2)* ( x2 - 4)+(19x-8)

P(x)/D(x) = Q(x) + R(x)/D(x) dvs. det oprindelige udtryk = Q(x) + R(x)/D(x)= (19x-8)+ (4x3 - 2x2 + 3x) / ( x2-4).
Da [Q(x) / D(x)]→ 0, når x → uendelig vil 19x-8 være en skrå asymtote til f(x)
 


Brugbart svar (0)

Svar #4
18. marts 2009 af Erik Morsing (Slettet)

#3:

Denne her er forkert: "Tælleren (4x3 - 2x2 + 3x) kan dermed omskrives til ( 4x-2)* ( x2 - 4)+(19x-8)"


Skriv et svar til: udfør divisionerne

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.