Matematik

stadig logaritme

22. marts 2009 af helle91 (Slettet)

hej.. jeg ved jeg for har spurgt om denne her opgave, men da jeg stadigvæk ikke har fået løst bliver jeg nød til at spørg igen  

hvis jeg har en opgave der hedder: Massen af den radioaktive isotop Ni-63 er bestemt ved:

f(t) =2 e^-0,007534

hvor t er tiden (målt i år) og ft) er massen (målt i gram)

bestem halveringstiden og hvor mange år der går før massen af klumpen er 0,5 g.  

ved halvering: har jeg fået at vide at ligningen skal ende op med at se således ud

t = -ln(2)/ln(e^0,007534)

men hvordan kommer man frem til det ?


Brugbart svar (0)

Svar #1
22. marts 2009 af ibibib (Slettet)

Du er sjusket. Der mangler et t i forskriften.

Du kan benytte formlen til at beregne halveringstiden:

T½ = -ln2 / lnk = -ln2 / ln0,007534 = ....

Sidste spørgsmål: Det kræver to halveringer før massen er faldet fra 2 g til 0,5 g.


Brugbart svar (0)

Svar #2
22. marts 2009 af Erik Morsing (Slettet)

Nu spørger du, hvordan vi kommer frem til det. Det gør vi sådan her: Kald halveringstiden for T, så er

y(T)=½y(0)=2*e-0,007534t=1<=>e-0,007534T=½, og vi tager logaritmen på begge sider, så

-0,007534T=-ln(2)<=>T=ln(2)/+,007534


Brugbart svar (0)

Svar #3
22. marts 2009 af Erik Morsing (Slettet)

Nå ja + tegnet er en fejlskrivning, det behøvede ikke være med


Brugbart svar (0)

Svar #4
20. april 2009 af Sivasliim.58 (Slettet)

#1 ,, du skriver jo at det kræver to halveringer før massen falder fra 2 gr. til 0,5 gr.. hvordan når du frem til det resultat ? 


Brugbart svar (0)

Svar #5
20. april 2009 af mathon

(2 g) halveret er lig med (1 g)

(1 g) halveret er lig med (0,5 g)

dvs. to halveringer
giver
((2 g)/2)/2 = 0,5 g


Brugbart svar (0)

Svar #6
20. april 2009 af mathon

T½ = ln(2)/k

dvs
= ln(2)/0,007534 ≈ 92 år

f(t) = 2*(½)t/T½

0,5 = 2*(½)t/T½      

(0,5/2) = (1/4) = (½)2 = (½)t/T½   

hvoraf

2 = t/T½
og
t = 2T½ = 2*(92 år) = 184 år
 


Brugbart svar (0)

Svar #7
21. april 2009 af Sivasliim.58 (Slettet)

mange Tak ;)


Brugbart svar (0)

Svar #8
07. maj 2009 af moha2756 (Slettet)

ved det første? mener i så ikke det er ln(0,5) og ikke ln(2)?


Brugbart svar (0)

Svar #9
18. maj 2010 af HendeDerKB (Slettet)

#5

hedder det ikke T½ = -ln(29)/k ellet T½ = ln(0.5)/k


Brugbart svar (0)

Svar #10
18. maj 2010 af mathon

   

           (1/2) = e-kT½        k>0

           ln(1/2) = -k·T½

           -ln(2) = -k·T½

           ln(2) = k·T½

           T½ = ln(2)/k

eller
           T½ = ln(1/2)/(-k)


Brugbart svar (0)

Svar #11
18. maj 2010 af mathon


Brugbart svar (0)

Svar #12
05. november 2013 af Rikke65 (Slettet)

jeg forstår det ikke rigtigt :) nogen der  kan forklare det


Brugbart svar (0)

Svar #13
05. november 2013 af mathon

#12
              …opret din egen tråd med dine spørgsmål!


Skriv et svar til: stadig logaritme

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.