Matematik

BESTEM DEN SPIDSE VINKEL FOR 2 LINJER??

24. marts 2009 af Saraoa (Slettet)

Hej allesammen.

Jeg har fået en matematik opgave for, hvor jeg skal bestemme den spidse vinkel for linjerne: n og m

- Hvordan gør jeg det??? :-/

Linjerne ser således ud:

n: 2x-y=1

m: -x+3y+5=0

Håber i kan hjælpe :-O

Mvh. Sara


Brugbart svar (0)

Svar #1
24. marts 2009 af mathon

når linjerne er givet på formen
a1x + b1y = c1
a2x + b2y = c2          og a1a2 + b1b2 ≠ 0
gælder

tan(Vspids) = |(a1b2 - a2b1)/(a1a2 + b1b2)|

hvis
a1a2 + b1b2 = 0
er
linjer ortogonale
 


Svar #2
24. marts 2009 af Saraoa (Slettet)

 okay, det der havde jeg så lidt svært ved at forstå :-)

Så hvad er det a1 og b1 svarer til i disse ligninger (altså n og m) ?

Men altså formlen for at udregne den spidse vinkel af 2 ligninger er, som du siger: tan(Vspids) = |(a1*b2 - a2*b1) / (a1*a2 + b1*b2)|

Og så tager man tan-1 af det og så har man vinklen? :-) Er det det? :-)


Brugbart svar (0)

Svar #3
24. marts 2009 af mathon

a1 = 2
b1 = -1
a2 = -1
b2 = 3


Brugbart svar (0)

Svar #4
24. marts 2009 af mathon

Vspids = tan-1(|(2*(-1) - (-1)*(-1))/(2*(-1) + (-1)*(-1))|)


Svar #5
24. marts 2009 af Saraoa (Slettet)

 ja det forstår jeg godt, men for at finde den spidse vinkel, så bruger man formlen for at udregne den spidse vinkel af 2 ligninger, som du siger er: tan(Vspids) = |(a1*b2 - a2*b1) / (a1*a2 + b1*b2)|

Og så tager man tan-1 af det og så har man vinklen? :-) ikke sandt :-) ?

bare lige for at sikre mig at jeg har forstået det....


Svar #6
24. marts 2009 af Saraoa (Slettet)

 yes okay, det er jo det samme som det jeg lige har skrevet. Hehe, mange tak for hjælpen :-)


Svar #7
24. marts 2009 af Saraoa (Slettet)

hvordan kan DU få det til at være Vspids = tan-1(|(2*(-1) - (-1)*(-1))/(2*(-1) + (-1)*(-1))|)

når du giver mig denne formel:  tan(Vspids) = |(a1b2 - a2b1)/(a1a2 + b1b2)| 

ganger man så ikke a1 og b2 med hinanden? og b2 er da ikke -1, det er da 3, som du også selv nævner?


Brugbart svar (0)

Svar #8
24. marts 2009 af mathon

rettelse:

Vspids = tan-1(|(2*3 - (-1)*(-1))/(2*(-1) + (-1)*3)|)



Svar #9
24. marts 2009 af Saraoa (Slettet)

 så det må altså være en anden formel som du har brugt da du skrev dette: Vspids = tan-1(|(2*(-1) - (-1)*(-1))/(2*(-1) + (-1)*(-1))|)?????


Brugbart svar (0)

Svar #10
24. marts 2009 af mathon

nej

jeg havde blot tastet forkert

Vspids = tan-1(|(2*3 - (-1)*(-1))/(2*(-1) + (-1)*3)|)

Vspids = tan-1(1) = 45°


Svar #11
24. marts 2009 af Saraoa (Slettet)

 okidoki. så det er altså den formel? 

og hvad mener du egentlig med disse symboler som du sætter udenfor paranteserne: l (....) l

vil det så sige at jeg først skal finde længden af dem? 


Svar #12
24. marts 2009 af Saraoa (Slettet)

 okay nu prøver jeg lige, og når jeg så har fået et resultat skriver jeg lige for at tjekke om det er rigtigt:-)


Svar #13
24. marts 2009 af Saraoa (Slettet)

 okay, her er hvad jeg har fået...

2*3-(-1) / 2*-1+(-1)*3= -7/5

Tan-1(-7/5)=54,46 grader

er det rigtigt?


Svar #14
24. marts 2009 af Saraoa (Slettet)

 hov nej det er jo forkert for jeg skal jo først isolere y i begge ligninger så de kommer til at hedde: y = ax + b, så jeg ved hvad der er a og hvad der er b


Svar #15
24. marts 2009 af Saraoa (Slettet)

 men hvis jeg skal isolere y, så forstår jeg det ikke helt.

for nu skal jeg finde den spidse vinkel af disse to linjer:

n: y=2 

m: 2x-3y=1

hvordan kan jeg sætte "n" ind i den formel du har givet mig :-) ?


Brugbart svar (0)

Svar #16
24. marts 2009 af mathon

læs #1
endnu en gang


Svar #17
24. marts 2009 af Saraoa (Slettet)

 arjj... så det er kun for ligninger som f.eks. denne: 2x + y = 1 ???

ihh altså


Svar #18
24. marts 2009 af Saraoa (Slettet)

 men hvad så hvis den ene er givet på den her måde: 2x+y=1 og den anden er givet på en y = ax + b måde? :-/


Brugbart svar (0)

Svar #19
24. marts 2009 af mathon

ax + (-1)y + b = 0


Brugbart svar (0)

Svar #20
25. marts 2009 af mathon

...alternativt1

n: y = 2x - 1

m: y = (1/3)x - (5/3)

tan(Vspids) = |(2-(1/3))/(1+2*(1/3))| = 1

Vspids = tan-1(1) = 45°

.................................

alternativt2
n: Vn = tan-1(2)     =   63,43°
m: Vm = tan-1(1/3) =   18,43°  
Vn-Vm                  =   45,00°


Forrige 1 2 Næste

Der er 21 svar til dette spørgsmål. Der vises 20 svar per side. Spørgsmålet kan besvares på den sidste side. Klik her for at gå til den sidste side.