Matematik

Endnu et procent sprøgsmål

26. marts 2009 af CamillaMaja (Slettet)

jeg skal finde ud af hvilket år indførslen af alkohol pr. person kommer under 4,0%.. ? og evt efter hvor landt tid indførslen af alkohol er halveret.
 

indførslen af alkohol i 2001 var 9,3 liter pr person og i 1987 var den 22 liter

jeg har regnet ud at det procentvise fald er 16,89%

nogen der kan hjælpe?

vh camilla


Brugbart svar (0)

Svar #1
26. marts 2009 af lallenalle (Slettet)

udfra dine oplysninger kan du finde a i nedenstående ligning :

y=b*a^x

a = (22/9,3)^(1/(0-14)) = 0,940351

heraf fås :

22=b*0,940351^0 (=) 

b=22 

dvs du har 

y=22* 0,94035^x 


Brugbart svar (0)

Svar #2
26. marts 2009 af lallenalle (Slettet)

hvorfra har du de 16,89% ?


Svar #3
26. marts 2009 af CamillaMaja (Slettet)

Dem har jeg fra en tidligere opgave hvor jeg skulle finde det gennemsnitlige procentvise fald pr år.


Brugbart svar (0)

Svar #4
26. marts 2009 af lallenalle (Slettet)

det kan jeg bare ikke få til at passe med oplysningerne i din opgave. der må den falde med -5,9649 procent hvis det skal være rigtigt at der i år 0 (1987) var 22 liter og at der i år 14 (2001) var 9,3 liter  

mener du under 4 % af 22 liter ?

og halveringtiden kan du finde ved at sige :

ln(1/2)/ln(a)


Skriv et svar til: Endnu et procent sprøgsmål

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.