Matematik

Funktioner og monotoniforhold :(

01. april 2009 af Cumano (Slettet)

Hej skal lige hjælpes igang med disse opgaver.. Håber nogen har tid til at hjælpe.

Opgave 1)

En funktion f er bestemt ved f(x)=x3+6x2+k , hvor k er et tal.

a) bestem de værdier af tallet k, for hvilke grafen fhar netop to skæringspunkter med førsteaksen.

Opgave 2)

En funktion f er bestemt ved f(x)=x+2sinx,  xE[0;2*PI]

a) løs ligningen f'(x)=0, og gør rede for monotoniforholdene for f.


Brugbart svar (1)

Svar #1
01. april 2009 af peter lind

1 Find f'(x) og løs ligningen f'(x)=0. Der findes 2 løsninger til denne ligning. For at der skal være 2 løsninger skal der gælde at f(x0)=0 hvor x0 er en af løsningerne. Lav evt. en graf får passende værdier af k. Så kan du bedre se det.


Brugbart svar (0)

Svar #2
01. april 2009 af Borrisholt (Slettet)

Tak for det!


Brugbart svar (0)

Svar #3
02. april 2009 af Borrisholt (Slettet)

Jeg er kommet så langt, at jeg har sat f'(x) = 0, og har fået x = -4 og x = 0. Hvad skal jeg så?


Svar #4
02. april 2009 af Cumano (Slettet)

Jeg fatter ikk opgaven :(


Brugbart svar (0)

Svar #5
02. april 2009 af peter lind

#3 Mulige værdier for k findes så af f(-4)=0 og f(0) = 0

#4. Det kan næsten kun ses ved at du laver en graf. k er en forskydning i lodret retning med størrelsen k for polynomiet x3+6x2. Antal af nulpunkter bestemmes af hvor mange gange x-aksen skærer kurven. Antal gange en vandret linie vil skære kurven er 1 hvis linien skærer uden for de 2 lokale ekstremaer, 3 hvis den ligger mellem de 2 ekstremaer og 2 hvis den skærer i ekstremaerne. Du skal altså vælge k, så polynomiet er 0 i et ekstrema.


Brugbart svar (0)

Svar #6
19. april 2009 af mulle-musz (Slettet)

jeg forstår ikke hvordan der findes frem til -4 og o??

vær sød at forklare det??

når jeg tager f' så får jeg f'(x)=1+cos(x)??


Brugbart svar (0)

Svar #7
19. april 2009 af peter lind

Der er 2 opgaver og blander du ikke dem sammen. I den første løses ligningen f'(x)=0. Det giver de 2 løsninger + og -4. I den anden f'(x) 1+2cos(x)


Brugbart svar (0)

Svar #8
19. april 2009 af mulle-musz (Slettet)

jo det gør jeg nok :)

men jeg sidder nu og skal lave den der bliver kaldt opgave 2, og jeg kan slet ikke se hvad jeg skal gøre??


Brugbart svar (0)

Svar #9
19. april 2009 af peter lind

Du har fundet f'(x)=1+2*cos(x) Du skulle løse ligningen f'(x)=0, så det svarer til at løse ligningen    1+2*cos(x)=0. Derefter skal du finde monotoniforhold. Det gør du ved at se på fortegnet for f'(x). Få evt. funktionen tegnet op på en graf.


Brugbart svar (0)

Svar #10
19. april 2009 af mulle-musz (Slettet)

jeg benytter så solve(1+2*cos(x)=0,x) så får jeg x= 6,28319*en7-2,0944 og x=6,28319*en7+2,0944???

når jeg tegner f(x) ind får jeg en bølget vandret linie og når jeg tegner F'(x) ind får jeg en bølget skrå linie??


Brugbart svar (0)

Svar #11
19. april 2009 af peter lind

Det første led i de 2 udtryk er 2*π*n idet cosinus funktionen er periodisk med 2π. Det andet led er ±2*π/3. Dette skal du så begrænse til 0≤x≤2π. Ellers er det f(x), der skal have en bøget skrå kurve og f'(x) en vandret bølget kurve. På den sidste kan du se fortegnet. Hvor kurven er over x-aksen er f'(x) >0


Brugbart svar (3)

Svar #12
02. maj 2009 af Shaaaz (Slettet)

Hejså.. :)

Opgave 1)

f(x)=x^3+6x^2+k

f'(x)=0 giver x=-4 og x=0

TI89 lommeregner benyttes til at løse opgaven, disse fundne x-værdier indsættes i f(x) og løses med hensyn til k.. Håber at det var med til at kaste lidt lys i mørket.. :)

værdierne af k:

f(-4)   ---   solve((-4)^3+6(-4)+k=0,k) = k= -32

f(0)   ---   solve((0)^3+6(0)+k=0,k) = k=0 


Brugbart svar (0)

Svar #13
14. april 2010 af daihn (Slettet)

-


Brugbart svar (0)

Svar #14
25. august 2014 af måske1 (Slettet)

Hvorfor skal man sætte ekstremumspunkterne ind i f(x). 

Altså, hvorfor skal man sige f(-4)=0 og f(0)=0. 

er der en matmatisk begrundelse for det? :-)


Brugbart svar (0)

Svar #15
25. august 2014 af Andersen11 (Slettet)

#14

jeg går ud fra, at dit spørgsmål drejer sig om Opg 1.

Ligningen f(x) = x3 + 6x2 + k = 0 har enten 1, 2 eller 3 løsninger. Man skal bestemme de værdier af k, for hvilke ligningen har netop 2 løsninger. Det er tilfældet, hvis funktionen f(x) har lokalt ekstremumspunkt for en værdi af x0 , hvor f(x0) = 0, idet x-aksen så er tangent til funktionens graf. Man skal derfor løse ligningen

        f '(x0) = 0

sammen med ligningen

        f(x0) = 0 ,

dvs.

        3x02 + 12x0 = 0    sammen med      x03 + 6x02 + k = 0  .

Den første ligning er en simpel 2.-gradsligning i x0, og for hver værdi af x0 bestemmes den tilhørende værdi af k ved at indsætte i den anden ligning.


Brugbart svar (0)

Svar #16
25. august 2014 af måske1 (Slettet)

Men hvordan ved man at x-aksen er tangent til funktionens graf? 


Brugbart svar (0)

Svar #17
25. august 2014 af Andersen11 (Slettet)

#16

Funktionen f(x) = x3 + 6x+k  har to lokale ekstremer, så hvis tangenten til grafen for f(x) i et af ekstremumspunkterne netop er x-aksen, vil x-aksen kun skære funktionens graf i 2 punkter. Derfor skal k bestemmes, sådan at x-aksen er tangent til funktionens graf i et af ekstremumspunkterne.


Brugbart svar (0)

Svar #18
25. august 2014 af måske1 (Slettet)

Okay, tusind tak for hjælpen :-) 


Brugbart svar (0)

Svar #19
07. januar 2015 af JustMyName (Slettet)

#11

Det første led i de 2 udtryk er 2*π*n idet cosinus funktionen er periodisk med 2π. Det andet led er ±2*π/3. Dette skal du så begrænse til 0≤x≤2π. Ellers er det f(x), der skal have en bøget skrå kurve og f'(x) en vandret bølget kurve. På den sidste kan du se fortegnet. Hvor kurven er over x-aksen er f'(x) >0


Hvad er "n" for et tal? Altså ikke pi, men "n"


Brugbart svar (0)

Svar #20
07. januar 2015 af peter lind

n er et naturligt tal. Der gælder alment at sin(x) = sin(x+2πn) og cos(x) = cos(x+2πn)


Forrige 1 2 Næste

Der er 25 svar til dette spørgsmål. Der vises 20 svar per side. Spørgsmålet kan besvares på den sidste side. Klik her for at gå til den sidste side.