Fysik

Bestemmelse af effekt i serieforbindelse

12. april 2009 af Josefine123 (Slettet)

Hejsa. Håber nogen kan hjælpe mig her. :)

To elektriske varmelegemer afgiver henholdsvis 300 W og 600 W, når de hver for sig tilsluttes netspændingen på 230 V. Hvert varmelegemes resistans antages hverken at ændre sig som funktion af det temperatur eller spændingsfaldet over det.

Hvilken effekt afgiver hvert af de to varmelegemer, hvis de kobles i serie og tilsluttes 230 V??

Ved ikke lige hvor jeg skal starte eller slutte, så jeg har bare udregnet lidt forskelligt, hehe. Altså..

I=P/U

I=300 W / 230 V ≈ 1,3 A

I=600 W / 230 V ≈ 2,6 A

Herudfra har jeg kunne finde de to varmelegemers resistanser..

R=U/I

R= 230 V / (300 W / 230 V) ≈ 176,33 Ω

R= 230 V / (600 W / 230 V) ≈ 88,166 Ω

Nu ved jeg bare ikke hvordan jeg skal komme videre med dette. Håber der er nogen der kan hjælpe. :)


Brugbart svar (1)

Svar #1
12. april 2009 af peter lind

Hvis varmelegemerne er sat i serie er den resulterende modstand summen af de enkelte varmelegemers modstand. Derefter skal du bare regne baglæns i forhold til hvad du gjorde i begyndelsen af opgaven altså find strømstyrken.


Svar #2
12. april 2009 af Josefine123 (Slettet)

Okay, ved ikke helt om jeg er med. Jeg skal jo finde den effekt hvert af de to varmelegemer afgiver, når de er koblet i serie?

Altså den resulterende modstand bliver 176,33 + 88,166 =264,5 Ω

Hvad kan jeg bruge den til?


Brugbart svar (1)

Svar #3
12. april 2009 af peter lind

Du har at spændingsfaldet over dem er 230 V, så du kan finde strømmen gennem dem.


Svar #4
12. april 2009 af Josefine123 (Slettet)

Den samlede strømstyrke eller?

I =R/U

I = 264,5 Ω / 230 V = 1,15 A

Dermed..

P=I·U

P=1,15 A · 230 V = 264,5 W

Det giver da ikke helt mening??


Brugbart svar (1)

Svar #5
12. april 2009 af peter lind

Når du har I er spændingsfaldet over de 2 varmelegemer henholdsvis R1*I og R2*I (Ohms lov). Effektener så henholdsvis R1*I2 og R2*I2


Brugbart svar (1)

Svar #6
12. april 2009 af mathon

når
U = 230 V

gælder

hver i sær tilsluttet U
R1•P1 = U2
R2•P2 = U2  hvoraf
R2•(600 W) = R1•(300 W)
dvs
R2 = 0,5•R1

serieforbundne modstande deler spændingen i modstandstallenes forhold:

P1serie = ((2/3)U)2/R1 = (4/9)(U2/R1) = (4/9)•(300 W) = (400/3) W ≈ 133,33 W

P2serie = ((1/3)U)2/R2 = (1/9)(U2/R2) = (1/9)•(600 W) = (200/3) W ≈   66,67 W


 


Skriv et svar til: Bestemmelse af effekt i serieforbindelse

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.