Matematik

optimering retvinklet trekant

13. april 2009 af Tejay (Slettet)

Jeg er blevet stillet en opgave vedr. optimering.

"En retvinklet trekant ar en hypotenuse på 10 cm"     bestem det størst mulige areal for denne trekant.

jeg går ud fra jeg skal benytte formlen A= 1/2*a*b
men kan ikke lige se hvordan jeg skal finde arealet når jeg kun kender hypotenusen.


Brugbart svar (1)

Svar #1
13. april 2009 af peter lind

Der gælder også a2+b2=c2 Løs denne med hensyn til en af variablene og sæt ind i din arealformel.


Svar #2
13. april 2009 af Tejay (Slettet)

Jeg er ikke helt sikker på hvad du mener

jeg skal løse pythagoras-ligningen med hensyn til én variabel? hva mener du med det?
jeg kender jo kun c-værdien som er 10


Brugbart svar (0)

Svar #3
13. april 2009 af richterklanen (Slettet)

areal = 0,5*h*10 = 5*h, hvor h er trekantens højde på hypotenusen. Arealet er da størst, når h er størst, dvs. når trekanten også er ligebenet. Og så er h =


Brugbart svar (0)

Svar #4
13. april 2009 af peter lind

a2=c2-b2 <-> a=kvrod(c2-b2)


Brugbart svar (0)

Svar #5
13. april 2009 af richterklanen (Slettet)

Husk at hypotenusen er diameter i trekantens omcirkel. Den største højde i trekanten er da lig med omcirklens radius, dvs. halvdelens af hypotenusen. Osv.


Svar #6
13. april 2009 af Tejay (Slettet)

til peter:
din fremgangsmetode kræver at jeg kun har en ukendt, korrekt? jeg kender kun c, hverken a eller b.

til ritcher:
kan du forklarer mig hva du mener med trekantens omcirkel? mener du så så det danner en firkant??
vil det sige at trekantens areal er størst når den også er ligebenet?


Brugbart svar (0)

Svar #7
13. april 2009 af peter lind

Hvis du sætter udtrykket fra #4 ind i arealformlen A=½a*b får du elimineret a, så du nu har et udtryk, der kun er afhængig af en ubekendt nemlig b.


Svar #8
13. april 2009 af Tejay (Slettet)

ahhh.. nu tror jeg at jeg er med.

altså du benytter pythagoras og isolerer a så du har    a=kvrod(c2-b2)
så indsætter du dette på a's plads i areal formlen så du står  får A= ½* kvrod(c2-b2)*b
dette vil så sige jeg har A= ½*kvrod(102-b2)*b

mange tak peter
 


Brugbart svar (0)

Svar #9
13. april 2009 af richterklanen (Slettet)

Se vedh. fil.

Vedhæftet fil:Retv. trekat.doc

Svar #10
13. april 2009 af Tejay (Slettet)

nu har jeg været ved at regne videre på det, men der er noget som jeg ikke kan få til at passe.

når jeg skal finde den maksimale størrelse(optimering) gør jeg det at jeg finder den afledte og sætter den = 0 for at finde dens ekstreme.
jeg finder så den afledte til formlen A= ½*kvrod(102-b2)*b  og får:
A'= 0,5*kvrod(100-b2) - (0,5*b2) / kvrod(100 - b2)
sætter jeg det ligmed 0, får jeg således A'= 7

et resultat jeg ikke kan få helt til at passe... Men det passer med Richters fremgangsmetode, på den måde at 7 svarer til kateten i den ligebenet trekant.

kan i forklarer mig hvordan det kan gå til, for jeg kan ikke rigtig gennemskue det.


Brugbart svar (0)

Svar #11
13. april 2009 af peter lind

Du kan ikke få A'=7. idet A'=0. Ved at gøre prøve kan jeg se at b2=50 og dermed gælder også a2=50


Skriv et svar til: optimering retvinklet trekant

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.