Fysik

Fysik - lyd

22. november 2004 af Maria17 (Slettet)
Hej

Jeg har en opgave der lyder:

Herunder ser du to øjebliksbilleder af en svingense streng. Tidsforskellen mellem de to billeder er 0,005 s. Strengens længde er 24,0 cm.

Billedet kan ses her:
http://www.upit.dk/files/lydbølge.bmp

Kan man godt sige at T = 0,005 s

og dermed udregne frekvensen:
f = 1/T = 1/0,005 s = 200 Hz

Hilsen Maria

Svar #1
23. november 2004 af Maria17 (Slettet)

Er der ingen der kan hjælpe med denne opgave?

Brugbart svar (0)

Svar #2
23. november 2004 af Epsilon (Slettet)

#1: Jeg formoder, at strengen er fastspændt i begge ender. I så fald er svaret nej. Strengens vibrationer giver anledning til en STÅENDE bølge. Tidsforskellen mellem de to billeder må være en halv periode (svingningstid), så

T = 0.010s

og relationen mellem frekvensen f og perioden T;

f = 1/T

gælder stadigvæk.

//Singularity

Svar #3
23. november 2004 af Maria17 (Slettet)

Hvad er baggrunden for at du mner at tidsforskellen mellem de to billeder er en halv periode?

Det var nemlig dette jeg var i tvivl om. Man vil du ikke prøve at begrunde dit svar, så jeg forstår hvorfor det er en halv periode og ikke en hel..?

Svar #4
23. november 2004 af Maria17 (Slettet)

bliver det ikke nærmere at tidsforskellen mellem de to billeder er to perioder, så
T=0,0025s

??

Min begrundelse:
lambda=2L/n=2L/2=L=0,24m
På billedet er der jo tilbagelagt to længder af L, dvs. 2*lambda.
og derfor skal den tid vi har fået opgivet deles med 2 for at få den tid det tager at tilbage lægge 1*lambda. og dermed bliver T=0,0025s

Eller er det bare mig der er helt forkert på den?

Brugbart svar (0)

Svar #5
23. november 2004 af Epsilon (Slettet)

#3: En periode er forskellen mellem to tidspunkter, hvortil systemet (her: den vibrerende snor) befinder sig i samme position. Det er tydeligvis ikke tilfældet på billedet.

Tidsforskellen mellem de to øjebliksbilleder kan være

T/2, 3T/2, 5T/2

og så videre, men mon ikke der menes T/2 i opgaven? Det kan du i hvert fald roligt skrive, da der ikke står andet i opgaveteksten (jf. indlægget). Svingningsbugene (også kaldet dale og toppe) vender jo modsat efter hhv. en halv periode, tre halve perioder, fem halve perioder osv.

Til tidspunkterne T, 2T, 3T osv. er svingningsbugene i samme position.

Er du med på det nu?

//Singularity

Svar #6
23. november 2004 af Maria17 (Slettet)

#5: Du skriver at en periode er forskellen ml. to tidspunkter, hvor systemet befinder sig i samme position.

Er en periode ikke den tid en bølge tager om at tilbagelægge en bølgelænde?
Det er jeg næsten 100% sikker på...

Og hvis det er det så skal den vibrerende snor jo netop ikke befinde sig i samme position - det er jo først når den næsten bølgelængde påbegyndes at det sker..

Eller hvad siger du?

Brugbart svar (0)

Svar #7
23. november 2004 af Epsilon (Slettet)

#6:

1) Jo vist er det så, men som jeg allerede bemærkede i #2, er der vel tale om en stående bølge på en snor fastspændt i begge ender. En sådan bølge flytter sig ikke langs snoren. Den vibrerer lodret.

2) Besvarer 1) ikke også dit andet spørgsmål?

Husk at skelne mellem stående bølger og bølger i udbredelse. Godt nok kan de begge være harmoniske af natur, men de er selvsagt forskellige i bevægelse.

//Singularity

Svar #8
24. november 2004 af Maria17 (Slettet)

ok.. mange tak for hjælpen!! Nu forstår jeg det....endelig...:O)

Skriv et svar til: Fysik - lyd

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.