Matematik

eksamens opgaver mat b

20. april 2009 af morell18 (Slettet)

hej jeg kunne godt tænke mig hjælp til følgende opgaver:

En funktion er givet ved f(x )= 3e^x+4.
a) Bestem den stamfunktion til f , hvis graf går gennem punktet (0,2) .
 

og opgave fem i dette link, den opgave der går ud på at finde forskrift.

 http://www.uvm.dk/~/media/Files/Udd/Gym/PDF08/Eksamen/Opgaver/081212_opgave_HFE083_MAB.ashx

vil helst have lidt forklaring med os, udover bare udregninger.

på forhånd tak..


Brugbart svar (0)

Svar #1
20. april 2009 af Isomorphician

Første opgave:

Find stamfunktionen (husk integrationskonstanten), indsæt dine x- og y-værdier fra punktet og isoler k.

Anden opgave:

Differentier F1(x) og sammenlign med f(x).

Udnyt at forskriften for et andengradspolynomium kan skrives som:

f(x) = a(x-r1)(x-r2), hvor r1 og r2 er rødderne.

Find et tredje punkt (fx skæring med y-aksen), indsæt værdierne i forskriften og isoler a.


Svar #2
20. april 2009 af morell18 (Slettet)

hvordan ville jeg kunne isolere a i formlen? hvad skal jeg indsætte F(x) som kan du ikke lige visse mig hvordan jeg løsser opgaven så jeg kender metoden? 


Brugbart svar (0)

Svar #3
20. april 2009 af Isomorphician

1)

f(x) = 3ex + 4

F(x) = 3ex + 4x + k

Stamfunktion der skal opfylde x = 0 og y = 2, må hedde:

2 = 3e0 + 4*0 + k <=>

2 = 3 + k <=>

-1 = k

Dermed er stamfunktionen til f der går igennem punktet (0, 2):

F(x) = 3ex + 4x - 1


Svar #4
20. april 2009 af morell18 (Slettet)

nå ja det er self.. bare og liningsløsse det. takker!!

men kan du ikke lige være sød og vise hvordan man løsser den anden opgave. Altså jeg kan aflæse c til fem men hvordan finder jeg både a og b på en gang?


Brugbart svar (0)

Svar #5
20. april 2009 af Isomorphician

Aflæs det på grafen. Jeg får det til 1,5 og 6,5.


Svar #6
20. april 2009 af morell18 (Slettet)

ja men hvordan kan jeg så finde mit a og b ud fra det er det noget med at faktoricere omvendt?


Brugbart svar (0)

Svar #7
20. april 2009 af Isomorphician

Med rødderne 1,5 og 6,5 vil forskriften være:

F2(x) = a(x-1,5)(x-6,5)

som med indsættelse af punktet (0, 5) vil give:

5 = a(-1,5)(-6,5) <=>

5 = 9,75a <=>

0,51282 = a


Svar #8
21. april 2009 af morell18 (Slettet)

tusind tak for hjælpen, kan god se logiken i det nu.


Skriv et svar til: eksamens opgaver mat b

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.