Matematik

nogle små ting, som jeg har glemt som jeg gerne vil have hjælp til.

21. april 2009 af signeth (Slettet)

hej alle..

da jeg nu snart skal til eksamen så vil jeg gerne have de ting på plads som jeg har glemt og typisk er årsager til mine fejl -.- håber I kan hjælpe mig :)

at finde renten i % p.a har jeg lidt problemer med.. fx 20000 kr giver 400 kr. i rente på et år. hvad er renten i % p.a? og 15000 kr giver 225 kr i rente på et år. hvad er den årlige rentesats? og hvornår bruger jeg renteformlen?

jeg ved og kan huske hvordan man regner brøker men lige så snart det kommer til sådan noget her, så kan jeg ikke.. fx 8 x 3 1/3 ? og 3x2x 1/4

V= s/t... en cykelrytter kører 63 km på 90 minutter. hvad er gennemsnitsfarten i km/t ?

Håber virkelig I vil bruge lidt tid på at hjælpe mig.

1000 tak

/signe


Brugbart svar (0)

Svar #1
21. april 2009 af keg (Slettet)

vi tager det sidste først. Du ved at hastigheden (V), som måles i km pr time (km/t) er den tilbagelagte strækning (s) pr time (t) .  s= 63 km og tiden (t) er 90 min., men det skal du lave om til timer, altså 90/60 timer lig med 1,5 time. Nu kan du udregne hastigheden, da du kender s og t, hvilke du indsætter i den formel.

8x31/3 her ganger du først de hele tal, altså 8x3=24, og derefte ganger du 1/3 med 8, som giver 8/3=2 hele og 2/3, dette lægger du til de 24, altså: 24+2+2/3= ?

3x2x1/4= 6x1/4, hvormange hele og hvormange fjerdedele, se fremgangsmåde i den foregående løsning

du får 400 kr i rente om året (pa betyder pro anno) ved et indestående på 20000 kr. Hvis du nu havde fået 20000 kr altså lige så meget, som du havde indestående ville du have fået: 20000x100/20000= 100%, hvis du nu kun havde fået 1 kr i rente hagde du fået 1x100/20000 %, så kan du regne ud hvilken % 400kr giver


Svar #2
21. april 2009 af signeth (Slettet)

mange tak skal du have!

kan det passe at det med rente giver 2 %? :)

fx 20000 kr giver 400 kr. i rente på et år. hvad er renten i % p.a? og 15000 kr giver 225 kr i rente på et år. er det ikke det samme? hvad er den årlige rentesats?

Renteformlen = hvad et beløb forrentes et antal dage mellem to renteskrivninger, bruges renteformlen.

kan ikke helt forstå den.. kan du forklare på en bedre måde?


Svar #3
21. april 2009 af signeth (Slettet)

nej har forstået nu tror jeg? er det ikke hvis nu der står 5000 kr i banken til 2 % i rente p.a i perioden fra d. 12 november til den 15 januar.. så er det hvo rmange penge man får af de dage af den rente? altså 2 %..


Brugbart svar (0)

Svar #4
21. april 2009 af keg (Slettet)

2% er rigtigt, men 225kr i rente af 15000 kr giver ikke 2%,regn igen ud hvad 1kr giver i % og gang dette beløb med de 225 kr.

NU har jeg ikke renteformlen helt present, men det er noget med at man har et beløb indestående i feks banken til forrentning i et vist antal dage. Vi kan få opgivet feks. rentesatsen til 5% pa. og vores indestående kunne være 1000 kr. og efter feks 200 dage hæver jeg beløbet. Spørgsmålet kan så lyde, hvormeget jeg har fået i rente i perioden (200 dage). Her finder manførst ud af hvormeget man ville have fået, hvis beløbet havde stået til rente i et år. Det  ville give 5% af 1000kr, som er 1000*5/100= 50 kr, men nu har beløbet jo kun stået til forrentning i 200 dage, så nu skal vi udregne hvor stor endel de 200 dage udgør af et år og det er 200/360 år, da banken regner et år til 360 rentedage. Så det vil sige at vi får ikke 50 kr i rente, da det var renten for hele året, så vi må gange de 50 kr med den brøkdel (200/360) af et år, som de 1000 kr har stået til forrentning i banken,  altså får vi kun (200/360)*50 kr svarende til 27kr og 78 øre.


Svar #5
21. april 2009 af signeth (Slettet)

1) nej 15000 kr giver 1,5 % i rente.

2) ja det lyder meget rigtigt af det jeg også har forstået :)

undskyld hvad gør jeg hvis der står 2x3x4 1/5 .. hvad ganger jeg så 1/5 med?


Brugbart svar (0)

Svar #6
21. april 2009 af keg (Slettet)

17,50 kr i rente fra den 12nov. til den 15 jan. hvilket giver 63 rentedage

(5000*2/100)*(63/360)= 17,50 kr


Brugbart svar (0)

Svar #7
21. april 2009 af keg (Slettet)

2*3*4 1/5=

først ganger du 2 og 3=6 som du så ganger med 4=24 og derefter 6*1/5, som du lægger til de 24, se min udregn tidl.


Svar #8
21. april 2009 af signeth (Slettet)

tak skal du have :D

#7 = 25 1/5 ?


Brugbart svar (0)

Svar #9
22. april 2009 af keg (Slettet)

rigtigt, håber det går dig godt til eksamen!


Svar #10
22. april 2009 af signeth (Slettet)

tak skal du have! :D


Skriv et svar til: nogle små ting, som jeg har glemt som jeg gerne vil have hjælp til.

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.