Matematik

Skæring mellem linje og cirkel

21. april 2009 af Simon2 (Slettet)

Hvad gør man når man har fået opgivet en ligning for en linje og en ligning for en cirkel og skal finde, hvor linjen skærer cirklen? :)


Brugbart svar (0)

Svar #1
21. april 2009 af Isomorphician

Du kan isolere y i ligningen for linjen og indsætte udtrykket i cirklens ligning.


Brugbart svar (2)

Svar #2
21. april 2009 af dnadan (Slettet)

Du har:

(x-c1)2+(y-c2)2=r2 (1) - cirklens ligning

samt

y=ax+b (2) - den rette linjes ligning.

Indsæt (2) i (1):

(x-c1)2+((ax+b)-c2)2=r2, løs denne andengradsligning med hensyn til x, og indsæt de fundne værdier i (2) for at bestemme anden koordinaten til skærringspunktet.

Bemærk, at du får en andengradsligning, hvor d har følgende grafiske betydning:

d>0 => to løsninger => to skærringer

d=0 => en løsning => en skærring => Den rette linje er altså en tangent til cirklen

d<0 => ingen løsningerne => ingen skærringer


Svar #3
21. april 2009 af Simon2 (Slettet)

Mange tak for det hurtige svar. :-)


Skriv et svar til: Skæring mellem linje og cirkel

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.