Matematik

Diff. Lignings opgave

22. april 2009 af abk_buch (Slettet)

 Hej.. Jeg har endnu et problem.. Denne gang med denne opgave som jeg har forsøgt at løse, men det hele forekommer mig forkert..

dN/dt = ( (0,08t-1) / (1) ) * N , t > 0,5

når t = 1 er N = 1,2 * 10^6

a) Benyt modellen til at bestemme populationens væksthastighed til tidspunktet t=1 og bestem det tidspunkt , hvor antallet af individer i populationen er mindst

Jeg har forsøgt at løse det første problem således:

Jeg sætter t=y og N=x for overskuelighedens skyld

deSolve(y'=(((0,08*1200000)-1) / (1200000)) * x and y(1)=1200000,x,y)

--> y = ((9599x^2)/(2400000)) + ((2879999904001)/(2400000)) <-->

1 = ((9599x^2)/(2400000)) + ((2879999904001)/(2400000)) <-->

solve(1 = ((9599x^2)/(2400000)) + ((2879999904001)/(2400000)) , x) --> false

Er det mig der er galt på sporet her..??

bestem det tidspunkt , hvor antallet af individer i populationen er mindst:

((9599x^2)/(2400000)) + ((2879999904001)/(2400000)) > 0,5 <-->

((9599x^2)/(2400000)) > 0,5 - ((2879999904001)/(2400000)) <-->

9599x^2 >  0,5 - ((2879999904001)/(2400000)) * 2400000 <--->

x^2 = (0,5 - ((2879999904001)/(2400000)) * 2400000 ) / 9599 <-->

x = ((0,5 - ((2879999904001)/(2400000)) * 2400000 ) / 9599 ) ^ (1/2)

Er jeg på sporet eller helt lost.. Jeg synes selv ikke det giver så meget mening, at det skal være så besværligt..

Håber meget på en venlig sjæl


Brugbart svar (0)

Svar #1
22. april 2009 af Jerslev (Slettet)

#0: Væksthastigheden er dN/dt. Det vil sige, at du til første spørgsmål blot skal udregne y'(1) og til den anden opgave skal du løse y'=0.


Brugbart svar (0)

Svar #2
22. april 2009 af Jerslev (Slettet)

#0: Hvis du insisterer på at løse differentiallignen, så kan det vist gøres med seperation af de variable.


Svar #3
22. april 2009 af abk_buch (Slettet)

 hm.. så enkelt :-) 

Mange tak


Skriv et svar til: Diff. Lignings opgave

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.