Matematik

Graf og nulpunkter

25. april 2009 af Quijote (Slettet)

Betragt funktionen: f(x) = 2 * sin((x-π)/2)+2, hvor 0 ≤ x ≤ 4π

a) Bestemt funktionens nulpunkter, og skitser grafen for funktionen.

b) Gør rede for, at funktionen har et maksimum, og bestem x-værdien. 

Først og fremmest vil jeg bare have hjælp til a. Jeg har skitseret den, men jeg kan ikke helt finde ud af hvordan man finder dens nulpunkter.....det giver bare 0 i mathcad og det forstår jeg ikke.  


Brugbart svar (0)

Svar #1
25. april 2009 af mathon

f(x) = 2*sin((x-π)/2) + 2

2*sin((x-π)/2) + 2 = 0

sin((xo+Δx-π)/2) = sin((xo-π)/2 + (Δx/2))  for (Δx/2) = p*2π, p € Z

hvoraf
Δx = p*4π, p € Z

dvs
(xo-π)/2 = -(π/2)
xo = 0
nulpunkter
x = 0+p*4π for p € {0,1}

x = {0,4π}


Svar #2
25. april 2009 af Quijote (Slettet)

Det forstår jeg ikke helt .


Brugbart svar (0)

Svar #3
25. april 2009 af mathon

sinus(y) er periodisk med perioden 2π


Svar #4
25. april 2009 af Quijote (Slettet)

Jeg tror faktisk jeg dropper den opgave. Jeg har siddet i en uge med den nu og uanset hvor meget hjælp jeg får herinde tror jeg slet ikke jeg vil forstå den, for jeg forstå slet ikke meningen med den overhovedet. 

Jeg forstå ikke hvorfor jeg ikke bare kan skrive 2 * sin((x-π)/2)+2 = 0 i mathcad og få et resultat.


Svar #5
25. april 2009 af Quijote (Slettet)

# 4 Jah, der er meget jeg ikke forstår :/

Kan jeg løse opg. b uafhængigt af opg a. Idet mindste behøver jeg ikke få 00 for opgaven hvis det muligt.


Brugbart svar (0)

Svar #6
25. april 2009 af mathon

vinkelmål → radian

solve(2*sin((x-π)/2)+2=0,x)

displayet viser:
x = 4*@n1*π =

(@n1)*4π                 hvor @n1 betyder et helt tal

dvs

x = p*4π , p € Z
og

x € [0;4π] = Dm(f)


Brugbart svar (0)

Svar #7
25. april 2009 af mathon

b)
f '(x) = 2*cos((x-π)/2)*((x-π)/2))' =  2*cos((x-π)/2)*(1/2) = cos((x-π)/2) = cos((x/2)-(π/2)) = sin(x/2)


Brugbart svar (0)

Svar #8
25. april 2009 af kieslich (Slettet)

Mathcad vil ikke løse ligninger af sig selv. Den skal fodres med gæt og vil altid kun give en løsning af gangen.

Papirmetoden:

2*sin((x-π)/2 + 2 = 0

sin((x-π)/2) = -1

(x-π)/2 = 3/2*π + 2*p*π   se på enhedscirklen og husk at sin er periodisk med 2π

x-π = 3*π + 4*p*π

x = 4*π + 4*p*π
 

x = 0 (p=-1)   eller  x = 4*π  (p=0)
 


Brugbart svar (0)

Svar #9
25. april 2009 af mathon

...vil det i a) kunne hjælpe dig,
når det oplyses,
at funktionen kan omskrives
til
f(x) = 2(1 - cos(x/2)) ?


Svar #10
25. april 2009 af Quijote (Slettet)

Hej med jer :)

Jeg skal prøve at se om jeg kan finde hoved og hale i det. Det er mig der er noget galt med og I skal ikke spilde mere af jeres tid på mig :)

Mange tak for jeres hjælp :) Go' aften 


Brugbart svar (0)

Svar #11
26. april 2009 af mathon

...at erkende og forstå ta'r tid og koster kamp...

men betyder vel ikke
"Det er mig, der er noget galt med"


Svar #12
26. april 2009 af Quijote (Slettet)

Det ville der heller ikke være, hvis jeg kunne forstå, men jo mere tid det tager for mig at erkende, at jeg ikke forstå jo dårligere får jeg det. Nu er der gået en lille periode hvor jeg har følt at jeg har haft helt styr på matematik, og så får jeg sådan en opgave som jeg kører helt galt i....det er trist. Det er pinligt at have matematik på A-niveau og være så dårlig til det.


Brugbart svar (0)

Svar #13
26. april 2009 af mathon

...arbejd - ved lejlighed -  lidt mere med periodiske funktioner
og
op på hesten igen!


Svar #14
26. april 2009 af Quijote (Slettet)

# 13 Jeg skal prøve. Hvis bare jeg havde lidt af den samme hjerne, som du har :/ Så skulle det nok gå.


Skriv et svar til: Graf og nulpunkter

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.