Kemi

Volumen..

30. april 2009 af lalida (Slettet)

Reaktionen: FeO(s) + C(s) --> CO(g) + Fe(s)


"Hvor stort er volumenet af den dannede mængde CO(g), idet trykket er 1,018 bar, og temperaturen er 525 oC. "

Jeg har så valgt at bruge idealgasligningen, hvor jeg har isoleret V, men jeg får følgende:

V = (4,163mol/(28,0104 g/mol) * 0,0831 (L*bar)/(mol*K) * (525 oC+273K)):1,018bar = 9,68L..

Men kan det passe? Jeg er specielt usikker på, om det er de rigtige tal, jeg dividerer med hinanden i starten. Jeg har nemlig divideret stofmængden for C med stofmængden for CO..


Brugbart svar (1)

Svar #1
30. april 2009 af l030689 (Slettet)

Får du opgivet stofmængden af carbon til at være 4,163 mol?


Svar #2
30. april 2009 af lalida (Slettet)

Ja.


Svar #3
30. april 2009 af lalida (Slettet)

Opgivet? Sorry, nej, det var noget, jeg beregnede vha. forrige spørgsmål.


Svar #4
30. april 2009 af lalida (Slettet)

Men det kan være, det er forkert... :/


Brugbart svar (1)

Svar #5
30. april 2009 af l030689 (Slettet)

Okay, det du gør er at kigge på dit reaktionsskema, i følge det er forholdet mellem reageret carbon og produceret carbonoxid 1:1. Hvis du så går ud fra, at reaktionen forløber fuldstændigt, da gælder det at:

n(C)=n(CO)

dvs. at du bare skal sætte 4,163 mol ind som stofmængden i idealgasligningen (altså ikke noget med den molaremasse). dvs:

V = (4,163mol/*0,0831 (L*bar)/(mol*K) * (525 oC+273K))/1,018bar =


Svar #6
30. april 2009 af lalida (Slettet)

Jeg undskylder virkelig.. Men jeg forstår ikke hvordan? - Når det minder næsten om det jeg skrev (udregningen) bortset fra, du mangler et tal, som jeg dividerer 4,163mol med :/.


Svar #7
30. april 2009 af lalida (Slettet)

Desuden får jeg at vide fra starten af, at der er 100 g FeO & 50 g C.


Brugbart svar (1)

Svar #8
30. april 2009 af l030689 (Slettet)

Det er fordi det var det eneste der ikke var rigtigt. Det eneste du skal gøre er at argumentere for, at den stofmængde CO der bliver dannet er den samme som den stofmængde C der har reageret og så sætte det ind i idealgasligningen.

Jeg ved ikke hvordan jeg skal forklare det bedre, men kan du evt. komme med en god grund til, at du vil dividerer 4,163mol med det du gør, så kan jeg måske forklare hvorfor det ikke er rigtigt.


Svar #9
30. april 2009 af lalida (Slettet)

Resultatet giver 272?


Svar #10
30. april 2009 af lalida (Slettet)

Folk fra min klasse har taget stofmængden af FeO fordi den er mindst?


Brugbart svar (1)

Svar #11
30. april 2009 af l030689 (Slettet)

#7: Det ændrer jo sagen en smule. Du skal starte med at finde ud af hvilken af reaktanterne, FeO og C, der er den begrænsende, det gør du ved at beregne stofmængderne for de to:

n(FeO)=m(Fe)/M(FeO)=100g/(71,84g/mol) = 1,39 mol

n(O) = 4,16 mol


Af dette ses, at FeO er den begrænsende. Dvs. at hvis alt FeO reagerer, så bliver der dannet en ligeså stor stofmængde CO som du startede med af FeO. Dvs:


n(CO) = n(FeO) = 1,39 mol


Af idealgasligningen ved vi:


V(CO) = n(CO)*R*T/p(CO)

V(CO)=1,39mol * 0,0831 L*bar/(mol*K) * 798K/1,018bar = 90,5 L


Undskyld jeg tog så lang tid om at svare, men der var lige en der ringede :)


Brugbart svar (1)

Svar #12
30. april 2009 af l030689 (Slettet)

#10: og det er, som du kan læse i mit svar, også det rigtige at gøre, men det er lidt svært at tage højde for når du ikke skriver det :)


Brugbart svar (0)

Svar #13
30. april 2009 af dnadan (Slettet)

Til en anden gang, skriv opgaven ordret ind, så vi undgår den slags, det er spild af hjælperens tid.


Svar #14
30. april 2009 af lalida (Slettet)

Det beklager jeg.


Skriv et svar til: Volumen..

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.