Kemi

identifikation af stoffer

06. maj 2009 af Jul2008 (Slettet)

Ved stegning af fedtholdige madvarer ved for høj temp. dannes et stærkt tårefremkaldende stof (stof A).

En vandig opløsning af A oxideres let af Tollens reagenst. Ved oxidation omdannes A til en carboxylsyre.

a) Forklar, hvad der her af sluttes om stoffet A

Jeg formoder at det er et aldehyd. Da den omdannes til en carboxylsyre ved anvendelse af Tollens reagens


Den dannede syre (stof B) reagere let med bromvand

b) Forklar, hvad der her af sluttes om stoffet B
at det er en umættet fedtsyre ? 

0,1507 g af syren B titreres med 0,1147 M NaOH. Her er en tilhørende titrerkurve: http://peecee.dk/upload/view/167441

c) beregn molarmassen for A

d) angiv strukturformler og systematiske navne for A og B
 


Brugbart svar (0)

Svar #1
22. maj 2009 af lasols (Slettet)

som jeg ser det har du ret i det du siger indtil videre

c)

18,2mL 0,1147M NaOH  =>  0,002088mol reaktion mellem syre og OH- er 1:1

så molarmassen Msyre=0,1507 / 0,002088mol = 72,19 g/mol den brutoformelformel der passer bedst med dette er:

C3H4O2 molarmassen bliver  MB=72,06056g/mol => MA=56,06116g/mol (C3H4O)

d)

B er med andre ord acrulic acid (søg på google for struktur)

A er acrylaldehyde (på wikipedia står at dette stof blev brugt under WW1 som kemisk våben, nærmere betegnet som tåregas)

advarsel ovenfor er angivet de engelske trivialnavne for at gøre det nemmere at finde strukturen, vær også opmærksom på at bregnet og teoretisk molmasse ikke passer 100%


Skriv et svar til: identifikation af stoffer

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.