Matematik

Parameterfunktioner - afstand mellem to punkter

11. maj 2009 af Petrozza (Slettet)

Hejsa

Hvis man nu har en vektorfunktion og vil finde den mindst mulige afstand til Origo, findes der så en formel hertil?

Har nemlig bladret rundt i mine bøger, men intet fundet


Brugbart svar (0)

Svar #1
11. maj 2009 af peter lind

Hvis vektorfunktione er (x(t), y(t), z(t)) er kvadratet på afstanden til origo x2+y2+z2. Du skal blot minimisere denne funktion.


Svar #2
11. maj 2009 af Petrozza (Slettet)

Hej Peter

Det er en vektorfunktion (altså parameterkurve :-)    )

Hvad mener du med, at minimisere?

Hvs jeg nu har:

x(t)=t2+ (1/t)

y(t)=3*sqrt(t)
 

Skal jeg så sætte funktionerne i anden?

Mange tak :) mvh petrozza


Brugbart svar (0)

Svar #3
12. maj 2009 af mathon

Ja

når d er distancen til (0,0)
haves:

d2 = x2 + y2 = (t2+ (1/t))2 + (3*√(t))2 = t4 + 2t + t-2 + 9t = t4 + t-2 + 11t

når d er mindst er d2 mindst
hvorfor du beregner minimum for d2
dvs t af ligningen

d' = 4t3 - 2t-3 + 11 = 0               som multipliceret med t3 giver

4t6 + 11t3 - 2 = 0                       z = t3 ⇔ t = 3√(z)  (camoufleret 2. gradsligning)

4z2 + 11z - 2 = 0 .............          her overta'r du selv den fortsatte beregning


Svar #4
12. maj 2009 af Petrozza (Slettet)

Hej Mathon

Tusind tusind tusind tak!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

Sidste spørgsmål: er det så t-værdien i 4.gradsligningen der er udtryk for afstanden?


Brugbart svar (0)

Svar #5
12. maj 2009 af peter lind

Hvis du sætter den fundne t-værdi ind i parameterfremstillingen, får du det punkt på kurven, der ligger nærmest origo. Hvis du også vil have afstanden, skal du beregne afstanden fra dette punkt til origo som kvrod(x2+y2+z2)


Svar #6
12. maj 2009 af Petrozza (Slettet)

Hej Peter

Det er jo ingen z - værdi?

Kan ellers godt se logikken i pythagoras.


Brugbart svar (0)

Svar #7
12. maj 2009 af peter lind

Jeg har blot formuleret det så generelt som mulig nemlig i det 3-dimensionale tilfælde. I det 2-dimensionale tilfælde skal du blot droppe z


Brugbart svar (0)

Svar #8
13. maj 2009 af mathon

#6

4z2 + 11z - 2 = 0

z1 = (-11 - √(153))/8     z2 = (-11 + √(153))/8

t1 = -((√(153) - 11)/2 ≈ -1,4295      t2 = (√(153) - 11)/2 ≈ 0,5552


Brugbart svar (0)

Svar #9
13. maj 2009 af mathon

hvor

t1forkastes, da d2 = t4 + t-2 + 11t ≥ 0

konklusion:
d2 = 0,55524 + (0,5552)-2 + 11*0,5552 = 9,44637

dmin = √(9,44637) = 3,07349
 


Skriv et svar til: Parameterfunktioner - afstand mellem to punkter

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.