Matematik

Lineær vækst og potensvækst

12. maj 2009 af sweeti14 (Slettet)

Hej, jeg har en opgave jeg har lidt problemer med. Please hjælp. Gerne med en smule forklaringer undervejs hehe.

Opgaven lyder:

1.Andrea afsætter 50 kr. om måneden til at sende sms'er for. I følgende skema skal du angive det antal sms'er, Andrea kan sende for de 50 kr., når prisen er målt i kr. på at sende én sms er som angivet

Pris (kr)             0,00      0,05         0,10         0,15        0,20              0,25           0,30

Antal sms'er   

2.Tegn an graf (både på mm-papir og dobbeltlogaritmisk papir), der viser sammenhængen mellem prisen målt i kr. på at sende én sms og det antal sms'er, Andrea kan sende for 50 kr. (Den opgave tror jeg nok jeg forstår)

3. Hvis prisen på at sende én sms fordobles, hvad ker der så med antallet af sms'er, Andrea kan sende for 50 kr?

4.Hvis prisen på at sende én sms stiger med 10%, hvad sker der så med det antal sms'er, Andrea kan sende for 50 kr?

5. Vi betegner prisen målt i kr. på at sende en sms med p og det antal sms'er, Andrea kan sende for 50 kr med s. Hvad skal b være for at der gælder: s=b/p

6. Hvilken potensfunktion svarer denne sammenhæng til?

Please hjælp..


Brugbart svar (0)

Svar #1
12. maj 2009 af Phienix (Slettet)

Nu har jeg ikke lige grafisk mulighed for at besvare opgaven, men kan da give nogle præg til, hvordan de matematisk 'abstrakt' kan løses.

s(x) = (50_kr) / (x_kr/_sms) | 0 ≤ x ≤ 50

Ovenstående funktion beskriver antal sms'er der kan sendes ud fra prisen per sms, angivet som x.

Hvis man fordobler en prisen per sms, bliver x til 2x. For at ligningen kan gå op gælder der altså, 1/2 skal ganges på antallet af sms'er. En fordobling af prisen giver en halvering af antallet af sms'er, hvilket er logisk nok.

Hvis man forøger prisen per sms med 10% (ganger med 1,1), opfyldes ligningen ved at gange med antallet sms'er med 1/1,1. Dette svarer til afrundet 0,9091 * s(x), altså at der ved en forøgelse af 10% af prisen kan fås et udbytte af 90,91% sms'er, eller rettere sagt, antallet af sms'er formindskes med 9,09%, når prisen forøges med 10%.

Opgave 5 er forskriften jeg gav, hvor b er de 50 kr, der ligger fast ligegyldigt hvad, heraf s = 50/p.
Denne funktion svarer til potensfunktionen s(p) = 50*p-1


Brugbart svar (0)

Svar #2
13. maj 2009 af MN-P (Slettet)

1) ser ud til du skal lave et "sildeben" med pris pr sms og antal sms, som fås ved at dividere 50 med prisen pr sms.

2) indsæt derefter de fundne værdier som grafer

3) Hvis prisen fordobles halveres antallet da pris*antal er konstant (50kr) x*y=50

4) prisenx sættes til a0 og antallet y sættes til b0, prisen stiger med 10% så a1=a0* 1,1

a0*b0=50=a1*b1 indsætter a1

b1=a0*b0/a1=a0*b0/(a0*1,1) forkorter

=b0*1/1,1 ≈ b0*0,91

antallet falder med ca 9%


 


Brugbart svar (0)

Svar #3
13. maj 2009 af MN-P (Slettet)

5) Fra 1 haves antal sms fås ved at dividere 50 med prisen pr sms.

prisen målt i kr. på at sende en sms med p og det antal sms'er, Andrea kan sende for 50 kr med s.

s=50/p

Hvad skal b være for at der gælder: s=b/p

b skal altså være 50

6) fra 3 haves x*y=50 eller y=50/x

x er i potensen -1 og grafen er en hyperbel


Brugbart svar (0)

Svar #4
13. maj 2009 af mathon

s = 50/p = 50*p-1

so = 50*po-1

s = h*so = 50(k*xo)-1 = k-1(50*xo-1) = k-1*yo

h = k-1

............

3.
h = 1,5-1 = (2/3) → Δs = (0,66667 -1)*100% ≈ -33,3%

4.
h = 1,1-1 = 0,909091 → Δs = (0,909091 -1)*100% ≈ -9,1%


Svar #5
13. maj 2009 af sweeti14 (Slettet)

Mange tak alle sammen :)


Skriv et svar til: Lineær vækst og potensvækst

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.