Matematik

funktion - trediegradpolynomium

18. maj 2009 af Rudim (Slettet)

Har lige et problem med en liiidt vanskelig opgave, skal løse den til i morgen, måske er der lige en der kan hjælpe mig:)

forskriften for et trediegradspolynomium er:

f(x) = ax3+bx2+cx+d

vis at grafen for f ikke har vandrette tangenter, hvis

b2-3ac < 0

jeg ved ikke rigtigt hvordan jeg skal komme i gang med den, så det ville være rart hvis der var nogen der kunne hjælpe mig lidt på vej:)


Brugbart svar (1)

Svar #1
18. maj 2009 af ibibib (Slettet)

Bestem f '(x) og betragt andengradsligningen f '(x)=0. Hvornår har den ingen rødder?


Svar #2
18. maj 2009 af Rudim (Slettet)

ok f '(x) = 3ax02 + 2bx0+c = 0

hvordan kan jeg så se hvornår den ikke har rødder?:S jeg kan jo ikke rgene den som andengradsligning, for det vil jo være en meget mærkelig diskriminant?..

men tak for det hurtige svar:)


Svar #3
18. maj 2009 af Rudim (Slettet)

ok, jeg kan måske godt få d til at være -8 (22- 4 · 3 · 1) og en negativ diskriminant giver ganske vist ingen rødder, men det giver vist ikke så megen mening alligevel?


Svar #4
18. maj 2009 af Rudim (Slettet)

ellers nogen der kan hjælpe mig? :)

jeg kom vist til at vente lidt for lang tid med mit svar..


Brugbart svar (1)

Svar #5
18. maj 2009 af ibibib (Slettet)

Jeg ved ikke hvad en mærkelig diskriminant er:

"a" = 3a

"b" = 2b

"c" = c


Svar #6
18. maj 2009 af Rudim (Slettet)

ok, jeg troede ikke d måtte være negativ, men jeg behøver måske slet ikke at beregne d?

er ikke helt med:(


Brugbart svar (1)

Svar #7
18. maj 2009 af ibibib (Slettet)

d må gerne være negativ, men så har andengradsligningen ingen rødder.


Svar #8
18. maj 2009 af Rudim (Slettet)

ok, jamen det var jo meget smart så...men hvorfor skal b2-3ac så < 0 ? altså det ligner jo lidt diskriminantformlen, men hænger det smammen?


Brugbart svar (1)

Svar #9
18. maj 2009 af ibibib (Slettet)

Det er det du skal regne ud.


Svar #10
18. maj 2009 af Rudim (Slettet)

hm, altså hældningen må jo ikke være 0 hvis den ikke har vandrette tangenter...

hvordan beregner jeg det? :(


Brugbart svar (1)

Svar #11
18. maj 2009 af ibibib (Slettet)

det skrev jeg i #1


Svar #12
18. maj 2009 af Rudim (Slettet)

ok, den giver ingen rødder når d er negativ og d er negativ når b2-3ac<0    det giver mening, jeg forstår dog bare ikke hvilken indflydelse det har på om tangenterne er vandrette, hvad er det der gælder for vandrette tangenter udover at a selvf. = 0?


Brugbart svar (1)

Svar #13
18. maj 2009 af ibibib (Slettet)

f '(x) er tangentens hældning og du beregner hvornår f '(x) ikke er nul.


Svar #14
18. maj 2009 af Rudim (Slettet)

jamen så er det jo bare at b2-3ac<0 ..for a er selvfølgelig ikke 0 når den er negativ, men er det så bevist ved at jeg har beregnet andengradsligningen og konkluderet at det er som det er?


Brugbart svar (1)

Svar #15
18. maj 2009 af ibibib (Slettet)

Det er uklart hvad a er i din formulering. Hvorfor er a negativ?

Du har vist at f '(x) ikke er nul når b2-3ac<0. Det er det samme som at tangenten ikke er vandret når b2-3ac<0.


Svar #16
18. maj 2009 af Rudim (Slettet)

a er negativ fordi f '(x) som er tangentens hældning er midnre end 0 når b2-3ac<0 ....?


Brugbart svar (1)

Svar #17
18. maj 2009 af ibibib (Slettet)

Nej, a (eller bedre f '(x)) er ikke nul fordi f '(x) som er tangentens hældning ikke er 0 når b2-3ac<0.

Du benytter a til at betegne tangentens hædning og til at betegne koefficienten til x3 i det oprindelige 3.gradspolynomium. Det er ikke en god ide.


Svar #18
18. maj 2009 af Rudim (Slettet)

ok, men så ved jeg ikke vhordan jeg kan beskrive det :(


Brugbart svar (1)

Svar #19
18. maj 2009 af ibibib (Slettet)

Du kan kalde tangentens hældning for f '(x).


Svar #20
18. maj 2009 af Rudim (Slettet)

jamen det har jeg jo gjort. og tangentens hældning må netop ikke være 0... :S oder was?


Forrige 1 2 Næste

Der er 29 svar til dette spørgsmål. Der vises 20 svar per side. Spørgsmålet kan besvares på den sidste side. Klik her for at gå til den sidste side.