Matematik

Vektorer i planen - den rette linje

26. maj 2009 af allou (Slettet)

Hej alle.

Jeg sider og forbereder mig til mundtlig eksamen i matematik, og jeg er faldet over et bevis for den rette linje under emnet vektorer i planen, som jeg ikkee helt forstår.

Sætningen lyder: Linjen med ligningen ax+by+c=0 har en normalvektor n med koordinaterne n= (a , b).

Beviset består af to dele; b≠0 og b=0. Jeg forstår godt beviset for b≠0, men det andet volder mig problemer.

Jeg har nogle noter om det, hvor man isolerer x i ovenstående ligning, og finder normalvektorer og retningsvektorer, men det giver slet ikke mening for mig..

Håber der er nogle som kan hjælpe?!


Brugbart svar (0)

Svar #1
26. maj 2009 af mathon

...normalvektor [a,0] er vinkelret på y-aksen, som linjen da er parallel med

dvs,

ax+c=0
x = -(c/a)
eller blot

x = k(onstant)               (en sådan linje har ingen hældningskoefficient)


Svar #2
26. maj 2009 af allou (Slettet)

Jeg tror stadig ikke jeg helt har forstået hvorfor man vil isolere x? Det er sikkert ret logisk, men sikkert derfor kan jeg ikke gennemskue det..

Men tak ellers :-)


Brugbart svar (0)

Svar #3
26. maj 2009 af mathon

fordi du sikkert kender den cartesiske normalformel

y = ax + b

bedre
en normalformlen

ax+by+c=0

og derfor blev formodet at være den bedste at argumentere ud fra  :-)


Svar #4
27. maj 2009 af allou (Slettet)

Det er også den sidste der bliver argumenteret ud fra, men det besvarer stadig ikke mit spørgsmål om, hvorfor man skal isolere x, og derved få -c/a ?


Skriv et svar til: Vektorer i planen - den rette linje

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.