Kemi

Mængdeberegning / Gasser

05. juni 2009 af Medjai (Slettet)

Hej

Jeg kan simpelthen ikke huske disse opgaver med gas/luft beregning, så jeg håber der er en der vil hjælpe lidt;)

Opgaven Lyder:

Benzin består blandt andet af Karbonhydratet C8H18, Opskriv reaktionsskema for fundstændig forbrænding af karbonhydratet:

2 C8H18 + 25 O2 → 16 CO2 + 18 H2O

Oxygenindholdet af luft sættes til 20,0 volumen-%, og temperaturen af og trykket til henholdsvis 0oC og 1,00atm.

Beregn den nødventige luftmængde i liter til fuldstændig forbrænding af 1,0 Kg C8H18  ?

Her er det filmen knækker, man kan selvfølgelig finde antal mol  af C8H18 og derfra finde mol af oxygen og derfra regne volumen af oxygen i liter, men så ved jeg ikke hvad jeg skal bruge de 20,0 volumen-% til. Så det lyder ikke som den rigtige fremgangsmåde, håber nogen kan hjælpe lidt;)


Brugbart svar (0)

Svar #1
05. juni 2009 af mathon

                                                  2C8H18  +  25O2  →  16CO2  +  18H2O
ækvivalente stofmængder i mol            2           25
ækvivalente stofmængder i g         2*114,22    25*2*15,999
                                                   228,44    799,95
aktuelle stofmængder i g                  1000         x
  

beregning af oxygenmængde:
x/(799,95 g) = (1000 g)/(228,44 g)

x = (1000/228,44)*(799,95 g) = 3501,79 g

n = (3501,79 g)/((2*15,999) g/mol) =109,438 mol
som ved brug af idealgasligningen giver:

V = (n*R*T)/p = ((109,438 mol)*(0,082058 L*atm/(mol*K))*(273,15 K)/(1,00 atm) = 2.452,96 L

den nødventige luftmængde i liter
til fuldstændig forbrænding af 1,0 Kg C8H18 = (2.452,96 L)*5 = 12.264,8 L


Svar #2
05. juni 2009 af Medjai (Slettet)

Mange tak mathon, det fik lige tandhjulende i gang igen ;) kan du uddybe hvor 5 tallet kommer fra som du ganger med til sidst. Eller hvis andre der kigger ved det. Er det fra de 20 volumen% oxygen som man så skal have 100% og derfor ganger med 5 ?   


Brugbart svar (0)

Svar #3
05. juni 2009 af mathon

Ja


Brugbart svar (0)

Svar #4
05. juni 2009 af mathon

man kan ikke engang tillade sig #0-paste and copy mere:

nødventige  →  nødvendige   :-)


Svar #5
05. juni 2009 af Medjai (Slettet)

;) Tak


Skriv et svar til: Mængdeberegning / Gasser

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.