Matematik

Rødder for 3gradspolynomium

08. juni 2009 af stinstin (Slettet)

Ok....så bøvler jeg stadig med disse...

Jeg skal finde 0 punkterne for:

f(x) = x^3 +6x^2......

Bruger man ikke en bestemt formel??


Brugbart svar (0)

Svar #1
08. juni 2009 af Isomorphician

Hint: Brug nulreglen.


Brugbart svar (0)

Svar #2
08. juni 2009 af MathTeacher (Slettet)

Du kan benytte p/q-metoden til at gætte kvalificeret på en rod. Derefter kan du foretage polynomiets division, hvilket giver: (x-r1)·(ax²+bx+c)

2. gradsligningen er (forhåbentlig) nem nok at løse, og så er du hjemme!


Brugbart svar (0)

Svar #3
08. juni 2009 af MathTeacher (Slettet)

Nulreglen er en meget elegant måde at løse ligningen på, men kun hvis 'x' indgår i alle leddene... :-)

Det resulterer i princippet i samme situation som i #2, men med en lille forskel:

f(x) = x·(ax²+bx+c)

Løsningerne er så x=0, samt rødderne i andengradsligningen.


Svar #4
08. juni 2009 af stinstin (Slettet)

Kan du vise præcis hvordan man gør med ovenstående 3 gradspolynomium.....

der må være noget jeg ikke lige har fået fat i i min bog!!


Svar #5
08. juni 2009 af stinstin (Slettet)

Det kan regnes i hånden??....eller skal det være via cas?


Brugbart svar (0)

Svar #6
08. juni 2009 af MathTeacher (Slettet)

Du skriver lidt utydeligt med punktummerne bagefter...

Hvis funktionen kun består af: f(x) = x^3 +6x^2

... så er løsningen enkel, idet du kan faktorisere to gange...

f(x) = x·x·(x+6)

Og så er løsningerne x = 0, x = 0 og x = -6 (Ved brug af nulreglen)

Bemærk at x = 0 er en dobbeltrod...


Svar #7
08. juni 2009 af stinstin (Slettet)

...; ).....nåh ja....mine punktummer...er jo bare kunstnerisk frihed

Hmmm....faktorisere jeg kan ikke umiddelbart se hvorden x*x*(x+6) bliver til 0 og -6

Hvad med x^3??

Hvad hvis der fks havde stået 3x^3 blev løsningen så helt anderledes?

Nulreglen er ikke den med hjælpepunkt....3 trind reglen, for den har jeg ikke helt fået styr over....

Jeg er ikke helt klar over hvad 0 reglen er....


Svar #8
08. juni 2009 af stinstin (Slettet)

Jeg fortsætter kampen i morgen.....

Må hellere gå iseng så jeg er frisk til mere regning!!....

tak for hjælp foreløbig....


Brugbart svar (0)

Svar #9
08. juni 2009 af MathTeacher (Slettet)

Nulreglen siger, at hvis to (eller flere) tal ganges sammen, så er resultatet 0, hvis ét eller begge af tallene er lig med 0.

x³+6·x² = x·x·(x+6) - Prøv selv at gange x'erne ind i parentesen.

Så ifølge nulreglen må enten x = 0, x = 0 eller x+6 = 0 -> x = -6.

x³ = x·x·x, hvilket betyder at x = 0 eller x = 0 eller x = 0 (Tripelrod)

3·x³ = 3·x·x·x, hvilket betyder at x = 0 eller x = 0 eller x = 0 (Tripelrod)


Skriv et svar til: Rødder for 3gradspolynomium

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.