Studievejledning

Spørgsmål omkring gennemsnitsberegning!

12. juni 2009 af kartal5 (Slettet)

Jeg har et spørgsmål som jeg håber i kan svare på:

Hvis man er på 3.år i hhx og ens gennemsnit ender med at ligge på omkring f.eks 1,963 (eller lignende). Må man så stadig gange med 1.03? (hvis man har 5 A Fag) Og tæller det som bestået ved afslutningen af uddannelsen? (er ikke i sådan en slags situation men vil gerne være sikker for man ved jo aldrig!)

Som A fag har jeg:

Afsætning
Dansk
Engelsk
Spansk
Virksomhedsøkonomi

Desuden har jeg hørt at niveauerne i de forskellige fag afgører om gennemsnittet bliver mere eller mindre? Er der så mulighed for at den rigtige gennemsnit bliver mindre end den jeg selv har regnet frem til?

Er meget i tvivl omkring de her to emner og håber virkelig at i kan komme med et svar?


Brugbart svar (1)

Svar #1
12. juni 2009 af allan_sim

#0.

Nej, man kan ikke bestå studentereksamen ved oprunding. Bonus handler om optag til de videregående uddannelser og har ikke noget med eksamensgennemsnittet at gøre. Derfor tildeles det først, når eksamen er bestået med mindst 2,0 uden oprunding.


Svar #2
12. juni 2009 af kartal5 (Slettet)

:(

Hvad med det andet spørgsmål?


Brugbart svar (1)

Svar #3
13. juni 2009 af allan_sim

#2.

Hvis vægten på den enkelte karakter er højere end 1, vil en ikke-bestået karakter trække mere ned end ved simpelt gennemsnit. Vægten kan være højere end 1, hvis der er tale om et B-fag eller et A-fag hvor der kun gives én karakter (B-fag har samlet vægt 1,5 og A-fag samlet vægt 2).


Svar #4
13. juni 2009 af kartal5 (Slettet)

Vil det så sige at jeg har mulighed for at dumpe hvis mit gennemsnit ligger omkring 2? (af mine egne beregninger)

Jeg har ingen A-fag hvor der kun er giver én karakter (bådet skriftlig og mundtlig), vil det sige at disse A' fags karaktere derfor ikke kan vægte dvs. falde ved den spimle gennemsnit?

Har dog 2 B-fag hvor jeg har fået enkelt karakter fra begge dvs. at det er de to der vægter? Eller er jeg helt forkert på den?


Svar #5
13. juni 2009 af kartal5 (Slettet)

Når du siger at vægtning kun gælder hvis der er givet én karakter for enten A fag eller B fag gælder det så også karaktere givet ved eksamer eller gælder det kun for de karaktere vi har fået inden eksamnerne ( altså årskarakterne)??


Brugbart svar (1)

Svar #6
13. juni 2009 af allan_sim

#4.

Det er lidt vanskeligt at svare specifikt på dit spørgsmål, da jeg ikke kender til evt. særlige forhold angpående vægtningen på HHX. Prøv at finde et regneark på nettet, der kan klare udregningen for dig. Jeg ved, at CPH West på et tidspunkt havde et liggende.

Normalt vil det være sådan, at et A-fag med to karakterer får tildelt vægt 1 til hver karakter, svarende til det simple gennemsnit. B-fag med en enkelt karakter får vægt 1,5, så en ikke-bestået karakter her vil trække mere ned en en ikke-bestået karakter i en enkelt af de to karakter på et A-fag.


Svar #7
13. juni 2009 af kartal5 (Slettet)

Kan ikke udregne med et regneark lige pt. da de ikke har oplyst alle karakterene men er næst færdig med eksamerne.

Fra dit sidste svar kan jeg forstå at når vægten for et fag er 1 (hvilket gælder for A fag med både mundtlig og skriftlig karaktergivning) så er det givne karakter neutral dvs. den gennemsnit man selv har regnet ud hverken kan stige eller gå ned? (tænker på A-fag der har to karaktergivning mdt, og skrft.)

Jeg har f.eks Dansk på A og som årskarakter har jeg fået karaktere både mundtlig og skriftlig i Dansk. Men jeg skulle kun op i skriftlig dansk ændrer vægten så i det her tilfælde for dette fag, eller er det at man skal op i det kun skriftlig (eller omvendt) underordnet?

Værdsætter dit hjælp og jeg beklager hvis det er mange spørgsmål, men føler mig lidt lost mht. det her emne..


Brugbart svar (1)

Svar #8
13. juni 2009 af TGH12 (Slettet)

#1

Er du sikker på bonus A stadig først gælder ved optag til videregående uddannelser? Jeg har nemlig fået at vide af min studievejleder, at bonus A nu indgår i gennemsnittet på beviset, mens de 1,08 man kan gange med, hvis man går videre inden for 2 år, først gælder ved optag. Så jeg mener altså, at du kan bestå vha. bonus A.


Svar #9
13. juni 2009 af kartal5 (Slettet)

#1

Hvis dette er rigtigt, så er det et mega stort hjælp for mit vedkommende da spansk og vø har trukket mig ned i gennemsnit, men venter stadig på svar for mit sidste spørgsmål, mht. vægtning, ville værdsætte lidt hjælp!


Brugbart svar (1)

Svar #10
13. juni 2009 af TGH12 (Slettet)

Det med vægtning er altså også forvirrende. Jeg synes du skal sætte de karaktere du allerede har fået ind i et regneark og så se, hvad det siger. Det er vel kun et par stykker, du endnu ikke kender til. Jeg har selv gjort det og har fået et nogenlunde billede af, hvor meget karakterene i de fag jeg mangler at få karaktere i betyder og desuden et nogenlunde gennemsnit.

Ellers prøv at se på følgende link, der er et eksempel på HHX bevis (s. 7), så du kan se hvordan det forskellige er vægtet:

http://www.uvm.dk/~/media/Files/Udd/Gym/PDF08/Eksamen/080904_eksamensbevis_eksempel_reform05.ashx


Svar #11
13. juni 2009 af kartal5 (Slettet)

siden siger mig overhovedt ikke noget, er der ingen der kan svare mig på hvordan vægt 'sysyemet' virker?


Brugbart svar (1)

Svar #12
13. juni 2009 af desert_eye (Slettet)

C-fag vægter 1

B-fag vægter 1,5 (gives 2 karakter, vægter de hver med 0,75)

A-fag vægter 2 (gives 2 karakter, vægter de hver med 1)

Dvs. hvis du i dansk kun skal op i skr. dansk, så har den karakter vægten 2. Skulle du derimod op i mdt. samt skr. så har de hver vægten 1.  (dette er glædene for STX, HTX, HHX, HF m.m.)

Årskarakter vægter lige så meget som eksamenskarakter.


Svar #13
13. juni 2009 af kartal5 (Slettet)

Hvordan kan de forskellige vægte ændre gennemsnittet? Kan du give et eller flere eksempeler?

Der bliver påstået forskellige ting, og det gør mig mere forvirret..


Brugbart svar (1)

Svar #14
13. juni 2009 af Jekoa (Slettet)

Hej jeg kan prøve med et meget tænkt elsempel:

Vi siger, at Børge Gustav og en ven mangler én eksamen af deres samlede stx, og at de begge har et snit på 2,1 inden den sidste eksamen

Børge Gustav kommer op i historie og får -3 (vægt 2)

Vennen kommer op i engelsk på b-niveau og får også -3 (vægt: 0,75)

Dette betyder pga. vægtningen at vennen får huen med et snit på 2,0, mens Børge Gustav ender med et snit på 1,8 og altså ikke består

-3 karakteren trækker meget ned på Børge Gustav, da den jo vægtes med 2 - altså -3 * 2

Mens vennens snit kun påvirkes med -3 * 0,75

Forstår du??


Svar #15
13. juni 2009 af kartal5 (Slettet)

Af det jeg har forstået så er karakteren UÆNDRET hvis den vægter med 1? Er dette rigtigt?

Er Historie så ikke et A fag i det her tilfælde ( med gustav)? Og den vægter kun med 2 fordi han ikke får mundtlig og skriftlig karakter i det her fag hvori jeg snakker om årskarakter? (kan dette afhænge af om han kommer op i et A fags eksamen både mundtlig og skriftlig eller kun en af dem?)


Svar #16
13. juni 2009 af kartal5 (Slettet)

med andre ord: afhænger vægtingerne af A og B fag om man kommer op til eksamen i det både mundt. og skrif. eller er dette underordet, da det der afgøre det om man har  fået A eller B i mnd. og skrf. karaktere (eller kun en af dem) i standpunkt??


Brugbart svar (1)

Svar #17
13. juni 2009 af Jekoa (Slettet)

Ja, historie er et A-fag, der vægtes med 2 både i årskarakter og i eksamenkarakter, da man ikke kan komme op i det skriftligt...

Havde Børge Gustev kommet op i fx mundtlig dansk A (vægt 1) og havde fået -3, så var han også dumpet...


Svar #18
13. juni 2009 af kartal5 (Slettet)

Så er det godt at alle mine A fag er både skriftlig og mundtligt da det er dem jeg ikke har det specielt godt med, så ganges de jo bare med 1 hvilket ikke kommer med en ændring :D Også har jeg 2 forskellige B fag som jeg fået 4 i, dvs. at jeg får 4 point derfra? :D Fordi 4 * 1,5 = 2 + 2...? :P


Brugbart svar (1)

Svar #19
14. juni 2009 af desert_eye (Slettet)

Ikke for at være led, men hvad er det du ikke forstår?

Sig præcis hvad det er du ikke forstår.

Eksempel 1:

Dansk A - (du får 2 karakter): 7 mdt. (vægt 1) og 02 skr. (vægt 1). Tilsammen vægten 2

Matematik B - (du får 2 karakter): 10 mdt. (vægt 0,75) og 7 skr. (vægt 0,75). Tilsammen vægten 1,5

Religion C- (du får 1 karakter): 7 mdt. (vægt 1). Tilsammen vægten 1

Eksempel 2:

Dansk A - (du får 1 karakter): 4 skr. (vægt 2)

Matematik B - (du får 1 karakter): 10 skr. (vægt 1,5)

Religion C - (du får 1 karakter): 7 mdt. (vægt 1)

I eksempek 1  (i dansk A) der bliver gennemsnittet (9/2 = 4,5 <-- vægt 2) dvs. du f.eks. får et bedre snit med to karakter hvor det ene er 7 og 02 ift. eksempel 2 hvor gennemsnittet bliver 4)

I eksempel 2 (i Mat B) der bliver gennemsnittet (10 <-- vægt 1,5) dvs. du fået bedre snit, med det ene 10-tal fremfor eksempel 1.

C-niveau fag er lige til højrebenet (gider ikke forklar her, da den har vægten 1, og der er ikke noget der hedder skriftigt arbejde på c-niveau)

dvs. når du så skal regne gennemsnittet, så skal du sige (2*4,5+1,5*10)/3,5 = 6,9 (bemærk til udregning af gennemsnit har jeg brugt dansk karakter fra eksempel 1 og mat. karakter fra eksempel 2 - religion er ikke med)

mener sku det er sådan......


Brugbart svar (0)

Svar #20
14. juni 2009 af allan_sim

#19.

Vægten på eksamensfag afhænger ikke af, om du kommer op i faget eller ej. I dansk kan du komme op både skriftlig og mundtligt, og derfor tæller eksamen med vægt 1 for hver, uanset om du så udtrækker mundtlig dansk eller ej.


Forrige 1 2 Næste

Der er 24 svar til dette spørgsmål. Der vises 20 svar per side. Spørgsmålet kan besvares på den sidste side. Klik her for at gå til den sidste side.