Matematik

2 tangenter på cirkel - 1 punkt

13. juni 2009 af lotte777 (Slettet)

Hejsa

jeg har fået opgaven:

Cirklen: x2 + y2 - 6x - 2y + 6 = 0
Så centrum er (3,1) og radius er 2

spørgsmålet er så:
Givet punktet P(0,-1). Bestem en ligning for hver af de to tangenter t1 og t2 til cirklen, der går gennem P.

Nogle der kan hjælpe?


Brugbart svar (0)

Svar #1
13. juni 2009 af Mary_Iran (Slettet)

du tegner cirklen i en koordinat system.. så tegner du det 2 tangenter der rører cirklen samtidge med at gå igennem punktet P. når du  har tegnet dem kan du så finde forskriftet for dem.. altså du ved det med et ret linje kaldes for en linære funktion. og vi ved godt at en linære funktion har forskriftet y=ax+b ,,,, og vi ved godt tallet B, er skæringspunktet i y-aksen (så i det situation er din b  til begge af tangenterne -1).. og a er hældningskoef. dvs hvor meget den vokser eller aftager hver gang du går en ud.   

jeg har fået den ene til at værey= 0*x-1 og den anden til y=2*x-1 

håber du har forstået det. go fornøjelse                                                                                                                                                                                                                                                                      


Brugbart svar (0)

Svar #2
13. juni 2009 af peter lind

Find ligningen for en linje gennem P med en vilkårlig hældning. Løs denne ligning asmmen med cirkelligningen. Det skal give netop en løsning altså deskriminanten skal være 0. Dette giver en andengradsligning i hældningen, som du må løse.

Du kan også finde afstanden fra centrum af cirklen C til  punktet P. Kald tangens røringspunkt med T. CPT danner en retvinklet trekant så du kan finde længden af TP ved hjælp ag Pytagoras. En cirkel med centrum i P og denne afstand som radius vil skære cirklen i de 2 røringspunkter.


Svar #3
13. juni 2009 af lotte777 (Slettet)

ok, tak for svarene.

Men jeg kan ikke se hvordan man finder a ud fra den gevne information?


Brugbart svar (0)

Svar #4
13. juni 2009 af timstar00 (Slettet)

man kan godt tegne dem selvfølelig, men hvis den skal løses analytisk IKKE grafisk vil den metode ikke virke...

man er nødt til at finde nogle formler at bruge


Svar #5
13. juni 2009 af lotte777 (Slettet)

ok, nogle der kan dem?


Brugbart svar (0)

Svar #6
13. juni 2009 af peter lind

Se #2


Brugbart svar (1)

Svar #7
13. juni 2009 af mathon

Cirklen: (x-3)2 + (y-1)2 = 22

for linjen gennem P(0,-1) og C(3,1)
gælder
Δy/Δx = a = (1-(-1))/(3-0) = 2/3
og
1 - (2/3)*3 = b
b = -1
dvs
y = (2/3)x - 1
eller

2x-3y-3 = 0
 

for de søgte tangenter
gælder

dist(tangent,C(3,1)) = (2x-3y-3)/√(22+(-3)2) = ±2
2x-3y-3 = ± 2*√(13)

tangent1:
2x-3y-(3+2*√(13) = 0
eller
y = (2/3)x - (2√13+3)/3

tangent2:
2x-3y-(3-2*√(13) = 0
eller
y = (2/3)x + (2√13-3)/3
 


Svar #8
13. juni 2009 af lotte777 (Slettet)

tak mathon... det ser rigtigt ud, men lidt indvinklet. Forstår ikke helt hvad det er for nogle tal du putter ind i distanceformlen..


Svar #9
13. juni 2009 af lotte777 (Slettet)

eller jeg fostår det første i formlen, men ikke det der +-2


Brugbart svar (0)

Svar #10
13. juni 2009 af mathon

korrektion til  #7
grundet tanketorsk

se korrektionen
 


Brugbart svar (0)

Svar #11
08. november 2011 af CasperBHansen (Slettet)

Kæft et dårligt dokument — ikke alene kan man ikke se regnestykkerne, men forklaringerne er manglende. Alt der foregår i dokumentet er 'hvoraf', 'og', 'derfor', 'indsættes i' ...

Kommentarene er altafgørende for at se hvad der foregår, når du skal forklare nogen noget.


Skriv et svar til: 2 tangenter på cirkel - 1 punkt

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.