Matematik

Eksponentialfunktion, hvad skal e være?

27. juni 2009 af Millaka (Slettet)

Jeg sidder med en formel, der hedder H(w(t),t) = (w(t)/μ) (1 - e-μ(T-t))

μ er lig med r + k(α - r) - g

Hvad tal skal sættes ind i stedet for e, hvis der skal indsættes et tal? Er det noget med at slå et "log" tal op i en tabel eller på lommerregner?


Brugbart svar (4)

Svar #1
27. juni 2009 af ...Style... (Slettet)

"Hvad tal skal sættes ind i stedet for e" - Det giver ingen mening.


Svar #2
27. juni 2009 af Millaka (Slettet)

Hvis μ er 0,0288, T er 65, t er 30, hvordan vil parantesen så se ud med værdierne indsat? Altså et taleksempel/udregning.


Brugbart svar (1)

Svar #3
27. juni 2009 af peter lind

e=2,718281828··· er grundtallet for den naturlige algoritme. Enhver lommeregner med andet end de simpleste regnefunktioner har funktionen ex, enten direkte eller som den inverse til den naturlige logaritme.


Svar #4
30. juni 2009 af Millaka (Slettet)

Tak for hjælpen. Af en eller anden årsag får jeg e = 2,740115301

Er minus foran μ uden betydning? Jeg får nemlig et negativt resultat af hele formlen, da jeg jo ganger første parantes med et negativt tal fra anden parantes, da 1 - 2,740115301, jo giver - 1,740115301.

H(w(t),t) = (w(t) / μ) (1 - e -μ(T-t))

H(w(t),t) = (350.000/0,0288) (1 – 2,740115301)

= -21.147.234,56

Tallet passer godt nok med det forventede, bare med omvendt fortegn.


Brugbart svar (1)

Svar #5
01. juli 2009 af UFO99 (Slettet)

Hvis du har knappen [ex ] på din lommeregner kan du skrive e^(1) og se hvad værdien for e er. Husk at tage den approximative værdi, eller ca. værdien.

Hvis du skulle have den inverse ln funktion på din lommeregner, gælder der, at ln(e)=1, derfor tager du inversfunktionen af ln til 1 (jeg tror dog denne variant er sjællent forekommende idag).

hvis du bruger et matematikprogram på computeren skal du måske skrive exp(1) får at se værdien, hvis ikke der er en knap der bare hedder e.

Tallet er som Peter skriver i #3 grundtallet til den naturlige logaritme, og kaldes også for Eulers tal.

Når man har en potens af e, som i din formel, er det oftest underforstået, at e står for Eulers tal.


Brugbart svar (1)

Svar #6
02. juli 2009 af peter lind

# 4Ja  fortegnet betyder noget  e-x=1/ex


Skriv et svar til: Eksponentialfunktion, hvad skal e være?

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.