Generelt

latinske betegnelser

24. februar 2008 af OnlyMe07 (Slettet)

Latin

Dansk

Eksempel

adjektiv tillægsord Hun spiste en stor is. adverbial biled Pilen viser opad. adverbium biord her, opad, tilbage, nu, snart, temmelig, ellers, ikke ... og flere andre akkusativ genstandsfald Jeg venter på ham. Han taler med hende. aktiv handleform Jeg venter på ham. Han taler med hende. appellativ fællesnavn bord, stol, træ, dyr, vejr ... (betegnelse for en en gruppe af ting, som har noget til fælles) artikel kendeord et hus - en pige - det hus - den pige demonstrativt pronomen påpegende stedord den, det, de, denne, dette, disse determinativ bestemmelses-led/ord Den brede vej. Et langt bord. Deres snavsede hænder. (Et ord, som tydeliggør, hvad et navneord henviser til.) (direkte) objekt genstandsled Hun spiste en stor is. (= svar på spørgsmålet: Hvad spiste hun?) finit form sætningsdannende form Pilen viser opad. (Udsagnsord i en form, så det kan stå alene i en sætning.) genitiv ejefald Huset er hendes. genus køn Navneord har et "medfødt" køn. De er enten fælles-køn (en kat) eller intet-køn (et træ). hypotakse underordning Betegnelse for, hvor langt nede en ledsætning er "begravet" i en hel sætning - fx en ledsætning i en ledsætning til en ledsætning. imperativ bydemåde (en befaling eller en kraftig opfordring) Gå! Tag den! Smil! imperfektum (samme som præteritum) datid Vi gik en tur. (indirekte) objekt hensynsled Hvis der er flere objektet i en sætning, kalder man det, der først kommer frem på hvad-spørgsmålet, for direkte objekt, og det næste, der kommer frem på hvem-spørgsmålet, for indirekte objekt. infinit form ikke-sætningsdannende form Udsagnsord i en form, så det ikke kan stå som eneste udsagnsord i en sætning. Fx: Hun vil gå en tur. infinitiv navneform at gå, at sidde, at læse... interjektion udråbsord Av! interrogativt pronomen spørgende stedord hvad, hvem, hvilken, hvliket, hvilke, hvis kasus fald (bøjningsform)   komparation gradbøjning Fx: høj, højere, højest komparativ højere grad / 2. grad Træet er højere end huset. konjunktion bindeord fx: og, men, om, end, hvis, mens, fordi ... konjunktiv forestillende måde / ønskemåde (samme som optativ) Han længe leve! Gud velsigne dig! Fanden tage ham! konsonant medlyd   modalverbum måde-udsagnsord kan, skal, vil, må, bør, tør morfologi bøjnings- og orddannelseslære   neutrum intetkøn Navneord med et foran: et hus ... Tillægsord tilføjer t: rød/rødt ...Personlige stedord: min/mit, din/dit nominativ nævnefald Grundformen af de personlige stedord. Fx: jeg, han, hun, vi, du, De numerus tal (ental, flertal)   objekt genstandsled Hun spiste en stor is. (= svar på spørgsmålet: Hvad spiste hun?) optativ ønskemåde (= navnemåde af af udsagnsordet) Han længe leve! Gud velsigne dig! Fanden tage ham! passiv lideform Postkassen tømmes klokken 14. perfektum førnutid Bruges oftest, når noget er sket og der endnu ikke sket noget nyt i "sagen". Fx: Pigen er gået hjem. (... og der er hun stadig) perfektum participium / præteritum participium kort tillægsform / datids tillægsform Jeg har skrevet dette til dig. Nu er det læst. pluralis flertal hus - huse ... ø - øer pluskvamperfektum førdatid / førfortid Pigen var gået, da jeg kom hjem. possessivt pronomen ejestedord min, mit, mine, sit, sit, sine, din, dit, dine pronomen stedord Fx: den, det, han, hun, de, vi, I, sig, dem, deres ... proprium egennavn Adam, Eva, Danmark, Solen, Strandkiosken prædikativ omsagnsled Hun hedder Eva. (= svar på spørgsmålet: hvad + udsagnsled + grundled) præfiks forstavelse urolig, berøre, misforstå, genfortælle præposition forholdsord Fx: i, til, på ... præsens participium lang tillægsform Han kom gående. præsens nutid Jeg skriver nu. præteritum participium / perfektum participium kort tillægsform Jeg har skrevet dette til dig. Nu er det læst. præteritum (samme som imperfektum) datid Noget er sket og afsluttet, men kan godt være fortsat senere. Fx: Jeg skrev til dig i går. (... og fik dit svar i morges) refleksivt pronomen tilbagevisende stedord sig, sin ... Fx: Han slog sig på sin finger. (sig viser tilbage til han) relativt pronomen henførende stedord Vi talte om, hvad vi havde set. semantik betydningslære (Om sætningers og ords betydning.) singularis ental et hus - to huse. subjekt grundled Pilen viser opad. substantiv navneord hus, hav, ged, sommerfugl suffiks afledningsendelse Fx: hørelse, veninde, venlig ... superlativ højeste grad Du er den smukkeste, jeg kender. syntaks sætningslære (Om hvordan ord sættes sammen til grupper, sætninger og hele tekster.) tempus tid Tid i betydningen: nutid, datid, førnutid, førdatid ... verbal udsagnsled Pilen viser opad. verbum udsagnsord gå, løbe, svømme, læse

Brugbart svar (2)

Svar #1
04. marts 2008 af 90jannie (Slettet)

nice :P

Svar #2
13. december 2009 af OnlyMe07 (Slettet)

:) håber du kan brug det til noget


Skriv et svar til: latinske betegnelser

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.