Kemi

Komplekskemi and those metals

23. juli 2009 af Merit-HB (Slettet)

Komplekskemi har virket som et glimrende emne indtil videre, en navngivning der fortæller mig alt om jeg skal vide for at kunne skrive den komplette formel for den komplekseion. fx. hexaaquojern(ii)ion fortæller mig alt jeg behøver at vide, tror jeg da.

Men i følgende opgave hvor vi skulle skrive formler for følgende salte:

a) kaliumhexacyanoferrat(ii)

b) kaliumhexacyanoferrat(iii)

Jeg har en facitliste så jeg kender svaret, jeg er blot ikke sikker på hvordan man når frem til formlen på de følgende salte når det er at der ikke står hvor meget kalium man skal have.

Sjovt nok mens jeg skrev mit eget spørgsmål mener jeg fandt svaret ved at kigge nogle tabeller igennem, skal man blot gå udfra at kompleksionet altid skal være neutralt ladt, i hvilket tilfælde                6-(metalion-ladning) = kaliumionernes samlede ladning

men hvorfor kan jeg gå udfra at det komplekseion salt er neutralt ? er det en definition på salt?


Brugbart svar (0)

Svar #1
23. juli 2009 af mathon

cyan(o)-id = CN-
hexacyano = (CN-)6
hexacyanoferrum(II) = hexacyanoferrat(II) = Fe(CN)64-
Kaliumhexacyanoferrat(II) (neutralt molekyle) K4Fe(CN)6

hexacyanoferrum(III) = hexacyanoferrat(III) = Fe(CN)63-
Kaliumhexacyanoferrat(III) (neutralt molekyle) K3Fe(CN)6


Brugbart svar (0)

Svar #2
23. juli 2009 af mathon

et salt består grundlæggende af positiv metal-ion + negativ syrerest-ion, men udadtil neutralt.

i dette tilfælde:
af positiv metalion + negativ kompleksion

Kaliumhexacyanoferrat(II)
af
K+ og Fe(CN)64-     hvor neutraliteten kræver 4K+K4Fe(CN)6

Kaliumhexacyanoferrat(III)
af
K+ og Fe(CN)63- hvor neutraliteten kræver 3K+K3Fe(CN)6

 


Skriv et svar til: Komplekskemi and those metals

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.