Matematik

Andengradspolynomium og retvinklede trekanter.

20. august 2009 af Jensrmb (Slettet) - Niveau: B-niveau

Hej allesammen .

Jeg har lige et par vanskeligheder i matematik . Den første opgave lyder følgende:

Et andengradspolynomium er bestemt ved:
a) Bestem rødderne for parablen samt dens toppunkt.
b) Lav faktoropløsning af f(x) og forkort udtrykket mest muligt.

Jeg har regnet på første opg. men er gået i stå til opg. b. når jeg kommer til facit .

f (x) = 1,5x2 - 3x + 4

Bestem rødderne og toppunktet

= 1,5x2 - 3x + 4
d= b2 - 4ac
  = 32 - 4 • 1.• 4
  = 1

dvs. en 1 .

Der er to løsninger da D er større end 1.

x = - b +√d/ 2a    el.  x = - b - √d/ 2a

  = 3 + √1/ 2 • 1,5  el. = 3 - √1/ 2 • 1,5 

 x = 4,25     el.  x = - 4
 

Toppunktet bestemmes:

(- b/ 2a, -d/4a) = (-3/2•1,5 , -1/•1,5) 
 
= -2, 0

Rødder: r1 = 4, 25 r2 = - 4
Dvs. 1,52 - 3x + 4/ x - 2 = (x - 4,25) (x + 4)

f(x) = 1,5 2 - 3x + 4/ x -.2 = (x -4,25) (x+4)/ x -2

      =

^ Jeg kan simpelthen ikke rengne det sammen .

Anden opgave lyder følgende:  På figuren ses to retvinklede trekanter ABC og PQR, der er ensvinklede. Nogle af trekanternes mål er angivet på figuren.
Trekant ABC a = 6 , b = 8  , c = ?
Trekant PQR p = ? , q = ? , r = 15

Bestem længden af AB i trekant ABC, og bestem længden af PR i trekant PQR.

^ Jeg kan ikke huske formelen som jeg bruge for at finde frem til det.

Jeg håber i kan svare på mine spørgesmål!


Brugbart svar (0)

Svar #1
20. august 2009 af mathon

f (x) = 1,5x2 + (-3)x + 4

a = 1,5
b = -3
c = 4

d = b2- 4ac = (-3)2 - 4*1,5*4 = 9 - 24 = -15
hvorfor
f(x) ikke har reelle rødder

f(x) = 1,5((x-1)2 - 1) + 4  = 1,5(x-1)2 + 2,5
hvoraf

T(1;2.5)


Svar #2
26. august 2009 af Jensrmb (Slettet)

Heeej .

Mange mange taak for dit svar! :)


Skriv et svar til: Andengradspolynomium og retvinklede trekanter.

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.