Matematik

Brøker

22. august 2009 af addictxx (Slettet)

Hej allesammen!

Hvad vil det sige, at opløse tæller og nævner i faktorer?

Jeg har f.eks. en opgave, der lyder sådan her:

9x2 - 16y2 / 3x - 4y

På forhånd tak!


Brugbart svar (0)

Svar #1
22. august 2009 af mathon

tælleren
9x2 - 16y2 = (3x)2 - (4y)2 = (3x+4y)(3x-4y)

jævnfør
a2 - b2 = (a+b)(a-b)


Brugbart svar (0)

Svar #2
22. august 2009 af Darwin (Slettet)

#0.

(9x2 - 16y2)/(3x - 4y) = (3x - 4y)(3x + 4y)/(3x - 4y)


Svar #3
23. august 2009 af addictxx (Slettet)

Okay, mange tak for svarene.. Men kan I lige forklar, hvad det vil sige at opløse tæller og nævner i faktorer?


Brugbart svar (0)

Svar #4
23. august 2009 af mathon

faktorer = "gangestørrelser"      (der jo kan forkortes på en brøkstreg)


Svar #5
23. august 2009 af addictxx (Slettet)

#4 Okay, mange tak! Hvilken kvadratsætning er det?


Brugbart svar (0)

Svar #6
23. august 2009 af mathon

a2 - b2 = (a+b)(a-b)       vist 3. kvadratsætning


Svar #7
23. august 2009 af addictxx (Slettet)

Skal man kun kigge på det øverste, for at finde ud af, hvilken kvadratsætning det er?


Brugbart svar (0)

Svar #8
23. august 2009 af mathon

efter henvendelse:

(9x2 - 16y2/(3x - 4y)

((3x)2 - (4y)2)/(3x - 4y)

((3x+4y)(3x-4y))/(3x - 4y) = 3x + 4y


Skriv et svar til: Brøker

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.