Matematik

Differentiering

24. august 2009 af dunark (Slettet) - Niveau: B-niveau

 Hey folks...

Hvordan differentierer man x^x

jeg kan vinde et par kasser øl af min matematiklærer så come on...


Brugbart svar (2)

Svar #1
24. august 2009 af Erik Morsing (Slettet)

Brug ln(y)=xln(x), differentier begge sider med hensyn til x og brug kædereglen, og husk så at dele øllerne me mig


Brugbart svar (2)

Svar #2
24. august 2009 af Erik Morsing (Slettet)

Kom i tanke om, at den måske alligevel er for vanskelig for dig, så du får resten her:

(1/y)dy/x = ln(x)+x(1/x) <=> dy/dx = (ln(x)+1)y, vi indsætter y = xx, så resultatet bliver dy/dx = xx(ln(x)+1), x>0


Svar #3
24. august 2009 af dunark (Slettet)

 så...

f(x)=x^x

ln(f(x))=x*ln(x)

f'(x)^-1 = 1*x^-1


Brugbart svar (2)

Svar #4
24. august 2009 af mathon

f(x) = xx =  ex·lnx, x>0

f '(x) = ex·lnx(x·ln(x))' = xx·(1*ln(x) + x·(1/x)) = xx·(ln(x)+1)

............

SKÅL!


Svar #5
24. august 2009 af dunark (Slettet)

 #4 jeg kan godt følge din udregning i 2. linje... tror jeg... men hvordan fik du e ind id et hele...


Brugbart svar (2)

Svar #6
24. august 2009 af mathon

ax = ex·ln(a) , a>0  pr. definition af potens

hvordan vil du ellers forklare
f. eks.
32,7 til forskel fra 34, som du kan "folkeskoleforklare" som 3·3·3·3


Svar #7
24. august 2009 af dunark (Slettet)

 med lnx menes der ln(x) ikke??

og hvordan kan du sætte (x·ln(x))' ind efter ex·lnx kan ikke finde noget om det i mine regneregler


Brugbart svar (2)

Svar #8
24. august 2009 af Erik Morsing (Slettet)

eln(x) = x


Svar #9
26. august 2009 af dunark (Slettet)

 e^ln(x) = x

kan nogen kke forklare mig teorien bag dette... jeg tror jeg har en løs forståelse af det men vil genre forstå det helt til bunds... måske et link til en side der har forkleret det...


Svar #10
26. august 2009 af dunark (Slettet)

 og hvilke regneregler er der brugt ved ex·lnx*(x·ln(x))'

forstår ikek hvor hele parantesen komemr fra der...

tror det var det hele... resten af ligningen har jeg vist helt styr på...


Brugbart svar (2)

Svar #11
26. august 2009 af mathon

førend

et grundlæggende kendskab til
logaritmefunktioner og eksponentialfunktioner
samt regneregler for disse
foreligger,
kan det næppe forklares i korte rids.


Svar #12
26. august 2009 af dunark (Slettet)

 er det fordi at man ellers skulle have sagt e^f(x) og så bare flytter det over på dne anden side af lighedstegnet med det samme...

EDIT: jeg kender det allermest grundlægegnde til begge dele... men begyndte kun emnet med at differentiere for et par uger siden...


Brugbart svar (2)

Svar #13
26. august 2009 af Erik Morsing (Slettet)

Helt ærligt, den du der har fået er for svær for dig på dit niveau, det er jo også derfor læreren udlover øllerne. Men nu er vi snart så mange om dem, at det næppe betaler sig at komme til festen. Læs de grundlæggende regler først, som du opfordres til, så kan vi tage det senere (om et par år).


Svar #14
26. august 2009 af dunark (Slettet)

 hehe skulle bare have fat i den rigtige ende...

i skriver nemlig ikke ejres ligninger op på præcis den samme måde som mig så derfror blev det lidt uoverskueligt for mig...

jeg er nået så langt nu som til at skrive facit ned... done...

jeg siger tak for jeres tålmodighed og sender en virtuel øl til jer alle... ingen skal sige jeg ikke kan...


Skriv et svar til: Differentiering

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.