Matematik

brøker. haster. uforkortelig

25. august 2009 af signeth (Slettet)

 Hej alle

Har en opgave hvor der står at man skal skrive brøkernes resultater som en uforkortelig brøk. hvordan gør man det ?

fx 3/7 + 5/11 = 8/11 - og den kan jeg jo godt forkorte?

/signe


Brugbart svar (0)

Svar #1
25. august 2009 af Jerslev (Slettet)

#0: Hvad kan du forkorte den med?


Svar #2
25. august 2009 af signeth (Slettet)

 nej hov.. det er bare mig ..  men kan du så vise et foreksempel? for ellers burde der jo bare stå at man skal udregene, for resultaterne er alligevel uforkortelige


Brugbart svar (0)

Svar #3
25. august 2009 af Cickey (Slettet)

Desuden giver 3/7 + 5/11 ikke 8/11..


Brugbart svar (0)

Svar #4
25. august 2009 af Dynin (Slettet)

#0 du regner vist forkert ... 3/7 + 5/11 = 8/11 er ikke sandt.

... En brøk er uforkortelig hvis tæller og nævner er indbydes primiske; dvs opløs tæller og nævner i primtalsfaktorere og forkort ...

eks. 15/33=(3*5)/(3*11)=5/11 ...

dit eks 3/7+5/11=(33+35)/77=68/77=(2*2*17)/(7*11) dvs. 68/77 er uforkortelig;-) 8/11 er også uforkortelig, da 8/11=(2*2*2)/11
 


Svar #5
25. august 2009 af signeth (Slettet)

 nej det er 8/18 ..

Jeg forstår ikke hvorfor du ganger med 3? eller vælger at bruge 2*2*2 i 8/11 fx


Svar #6
25. august 2009 af signeth (Slettet)

 dvs opløs tæller og nævner i primtalsfaktorere og forkort ... ?


Svar #7
25. august 2009 af signeth (Slettet)

 og hvorfor (33+35) jeg forstår det ikke :( undskyld


Svar #8
25. august 2009 af signeth (Slettet)

 EJ.. er det ikke bare mig der har misforstået spørgsmålet?

jeg skal bare komme frem til et resultat der ikke længere kan forkortes hvis det er.. 

fx 4/10 * 3/11 = 12/110 = 6/55 - så er den blevet uforkortelig?

MEN.. forstår ikke hvorfor 3// + 5/11 skal blive større -.- altså 68/77??


Brugbart svar (0)

Svar #9
25. august 2009 af Dynin (Slettet)

#5 Kigger på 15/33; opløs tæller og nævner i primtalsfaktorer:

Tæller: 15=3*5

Nævner: 33=3*11

dvs 15/33=(3*5)/(3*11) ... så deler du med 3 da denne faktor indgår i både tæller og nævner

#6 hvad forstår du ikke?

#7 du sætter på fællesnævner: 3/7 + 5/11= (3*11+5*7)/(7*11)=(33+35)/77=68/77 ikk ;-)


Brugbart svar (0)

Svar #10
25. august 2009 af Dynin (Slettet)

#8 citat 4/10 * 3/11 = 12/110 = 6/55 \citat ja den er uforkortelig ;-)


Skriv et svar til: brøker. haster. uforkortelig

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.