Matematik

2 lignininger, 2 ubekendte og ukendt konstant a

26. august 2009 af Lehmann15 (Slettet) - Niveau: B-niveau

To linjer har ligninger y = 2x + 5 og y = -2x – a, hvor a er en konstant.

a) Bestem a, så linjerne skærer hinanden på y-aksen
b) Bestem a, så linjerne skærer hinanden i (-2, 1)
 

Jeg har normalt ikke noget problem med at regne 2 ligninger med 2 ubekendte, men jeg ved ikke hvad jeg skal gøre med den her opgave. Skal jeg gætte mig frem?
Der må da være en bedre måde at gøre det på :)


Brugbart svar (1)

Svar #1
26. august 2009 af mathon

a)  Bestem a, så linjerne skærer hinanden på y-aksen
     betyder x = 0
hvoraf
     y =  5 = – a
 

2)  1 = -2(-2) – a
    
 


Brugbart svar (1)

Svar #2
26. august 2009 af dnadan (Slettet)

a) Hvilken værdi antager x, når en linje rammer y-aksen? benyt denne information

b) Indsæt punktet i y=-2x-a og isoler a.


Svar #3
26. august 2009 af Lehmann15 (Slettet)

Tak for hjælpen!
Jeg har udfærdiget mit eget svar, kom gerne med kritik! :

Besvarelse af problem a):
Det jeg har at arbejde med er 2 ligninger, som jeg vil kalde:
1) y = 2x + 5
2) y = -2x -a
Eftersom jeg ved at det kræver en x-værdi på 0 at skære y-aksen, fjerner jeg hhv. 2x og -2x i ligningerne, så de kommer til at se sådan ud:
1) y = 5
2) y = -a
Dette kan opskrives på en anden måde:
y = 5 = -a
Og hvis - a = 5, må det gælde at a = -5
DVS. linje 1) og 2) skærer hinanden på y-aksen når a = -5

Besvarelse af Problem b):
For at finde a-værdien der gør at 1) og 2) skærer hinanden i (-2, 1) indsætter jeg blot punktet i ligning 2):
(x, y) = (-2, 1)
1) y = -2x -a
1 = 4 – a
-3 = -a
3 = a
DVS. når a = 3 skærer 1) og 2) hinanden i punktet (-2, 1)
 


Brugbart svar (0)

Svar #4
26. august 2009 af mathon

OK


Skriv et svar til: 2 lignininger, 2 ubekendte og ukendt konstant a

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.