Kemi

Densitet og masseprocent.

30. august 2009 af lance 1105 (Slettet) - Niveau: A-niveau

hejsa.

jeg har et problem, jeg har en opløsning hvor jeg kender masseprocenten af et stof i opløsningen. og jeg får desuden af vide hvad opløsningens densitet er.
Men hvordan beregner man opløsningens indhold af det stof som jeg kender masseprocenten af?


Brugbart svar (0)

Svar #1
30. august 2009 af mathon

c = (p/100)*(d/M)


Brugbart svar (0)

Svar #2
30. august 2009 af mathon

detaljer:

en opløsning med volumen V og densiteten d
har massen V*d
heraf udgør det opløste stof p%
dvs
massen af det opløste stof er (p/100)*(V*d)

antal mol opløst stof er (p/100)*(V*d)/M

koncentrationen af det opløste stof er
c = n/V = ((p/100)*(V*d)/M)/V = (p/100)*(d*M)
 


Brugbart svar (0)

Svar #3
30. august 2009 af mathon

enheden for d skal være g/L
eksempelvis
er
1,290 g/cm3   =  1,290 g/mL = 1290 g/L


Brugbart svar (0)

Svar #4
31. august 2009 af mathon

rettelse
c = n/V = ((p/100)*(V*d)/M)/V = (p/100)*(d/M)


Svar #5
31. august 2009 af lance 1105 (Slettet)

Takker :D
men hvordan finder jeg så den formelle koncentration?


Brugbart svar (0)

Svar #6
31. august 2009 af mathon

c er netop den formelle koncentration
 


Svar #7
31. august 2009 af lance 1105 (Slettet)

I opgaven står der at opløsningen har en masseprocent (af NH3) på 24 og at densiteten er 0,910 g/ml.
nu har jeg fundet ud af at opløsningen indeholder 2,184 g/L.

men nu beder den om den formelle koncentration? er den formelle koncentration ikke bare mol?


Svar #8
31. august 2009 af lance 1105 (Slettet)

og hedder densitet ikke P?


Brugbart svar (0)

Svar #9
31. august 2009 af mathon

den formelle koncentration er i mol/L

densiteten hedder d


Brugbart svar (0)

Svar #10
31. august 2009 af mathon

M(NH3) = 17,03 g/mol


Brugbart svar (0)

Svar #11
31. august 2009 af mathon

c = 0,24*(910 g/L)/(17,03 g/mol)


Svar #12
31. august 2009 af lance 1105 (Slettet)

men hvad er P så? :P


Brugbart svar (0)

Svar #13
31. august 2009 af mathon

procenten  (masseprocenten)

som du måske forveksler med
ρ det græske bogstav [rho], som - uheldigvis i denne sammenhæng - også anvendes for massefylde


Svar #14
31. august 2009 af lance 1105 (Slettet)

arh..... takker :D I har været en stor hjælp :D


Skriv et svar til: Densitet og masseprocent.

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.