Matematik

Komplekse tal - løsning for z

06. september 2009 af Mowsiii (Slettet)

Hej.

Jeg sidder og kan VIRKELIG ikke hitte ud af følgende:

Løsfor z følgende ligning:

z+6+5=-iz+7+3


Brugbart svar (0)

Svar #1
06. september 2009 af peter lind

Du skal egentlig bare behandle ligningen som alle andre ligninger. Isoler x og d del derefter ligningen med koefficienten til x.


Svar #2
06. september 2009 af Mowsiii (Slettet)

Hmm.. det har jeg prøvet men er ret rusten i matematikken, så har svært ved lige at få det til at passe. :S


Brugbart svar (0)

Svar #3
06. september 2009 af peter lind

Adder 6+5 +iz til begge sider af ligningen.  Skal der iøvrigt ikke stå i sammen med nogle af de hele tal du angiver?


Svar #4
06. september 2009 af Mowsiii (Slettet)

Men hvordan får jeg skildt z fra i?


Brugbart svar (0)

Svar #5
06. september 2009 af peter lind

Det skal du ikke. Du skal betragte i som ethvert andet tal i første omgang. Hvis du gør som nævnt i #3 får du på venstre side z+iz = z(1+i)


Svar #6
06. september 2009 af Mowsiii (Slettet)

Okay, men svaret er vel ikke bare: z+iz=-1 ?


Svar #7
06. september 2009 af Mowsiii (Slettet)

Hov, ej nu går det da galt.

Ligningen lyder: z+6+5=-iz+7i+3

Hvis jeg så gør som du siger får jeg:

z+iz+7i=3-6-5

z+iz+7i=-8

z+iz=-8/7i

Hvordan kommer jeg få videre her fra?


Brugbart svar (0)

Svar #8
06. september 2009 af peter lind

Nej. Derefter deler du ligningen med 1+i. Det giver en brøk på højre side med 1+i i nævneren . Det hører til god skik at man derefter ganger med den kompleks konjugerede til nævneren her altså (1-i) så resultatet kan skrives på formen a+ib, hvor a og b er reelle tal.

Er du sikker på at der ikke skal stå noget med i på tallene i den oprindelige ligning for eks.6+5i? Det forekommer mig mere sandsynlig end det du faktisk skriver.


Svar #9
06. september 2009 af Mowsiii (Slettet)

Hmm..

det vil sige:

z+3+5=-iz+4i+3

z+8=-iz+4i+3

z(1+i)=4i-5

z(1+i)/(1+i)=(4i-5)/(1+i)

z=(4i-5)/(1-i)

???


Svar #10
06. september 2009 af Mowsiii (Slettet)

Når jeg så ganger med (1-i) kan det så passe at resultatet er:

z=(-8/2)+(15/2)i??


Brugbart svar (0)

Svar #11
06. september 2009 af peter lind

Hvis ligningen lyder z+6+5=-iz+7i+3 skal du stadig isolere z hvilket iz-6-5 tl højre side hvilket giver z+iz= 7i+3-11= 7i-8 eller z(1+i) = 7i-8.

Hvis der også var et i på tallene på venstre side skal du også tage hensyn til det. for eks. z+6+5i=-iz+7i+3 <-> z(1+i) = -3+2i eller z+6i+5=-iz+7i+3 <-> z(1+i) =  (3-5) +7i-6i = -2+i

#9 (4i-5)/(1+i) = (4i-5)(1-i)/{(1+i)(1-i)} = (4i-5)(1-i)/2 = (4i(1-i) -5(1-i) )/2= (4i+4 -5+i)/2 =(5i-1)/2 =-½ +5i/2


Svar #12
06. september 2009 af Mowsiii (Slettet)

Jeg roder altså lidt rundt i mine tal:

Jeg har fået følgende:

z+6+5=-iz+7i+3

z+zi=7i-8

z(1+i)=7i-8

(z(1+i))/(1+i)=(7i-8)/(1+i)

z=(7i-8)/(1+i)

Så ganger jeg med (1-i) i tæller og nævner:

z=((zi-8)(1-i))/((1+i)(1-i)

z=(15i-8)/2

Som kan skrives:

z=(-8/2)+(15/2)*i

Er den ved at være der nu?


Brugbart svar (0)

Svar #13
06. september 2009 af peter lind

Du har en fortegnsfejl 7i*(-i)= -7*i2 = -7(-1)=7 ellers er det rigtigt.


Svar #14
06. september 2009 af Mowsiii (Slettet)

Okay. Hvor er den fejl henne??

Og bliver det endelige resultat z=(-8/2)+(15/2)*i ?


Brugbart svar (0)

Svar #15
06. september 2009 af peter lind

(7i-8)(1-i) = 7i-8-(7i-8)i= 7i-8 -7i*i +8i =7i-8 +7+8i = -1+15i


Skriv et svar til: Komplekse tal - løsning for z

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.