Biologi

analyser figur

06. september 2009 af Melleh (Slettet) - Niveau: A-niveau

hej alle i kloge hoveder. håber virkelig i kan hjælpe mig med dette biologi! .  spørgsmålende ligger vægt på den vedhæftede fil,

1)

analyser figuren (se vedhæftet fil) og angiv gonotype I-1,  II-1,  II-4.
hvilken person må have et afvigende kønskromosomantal?
begrund svaret.

2)

ved ved en skitse forløbet af en meiose, som kan have ført til, at den pågældende person har fået et afvigende kønskromosomantal

håber virkelig i kan hjælpe mig er lost !

Vedhæftet fil: biologi stamtræ.bmp

Brugbart svar (1)

Svar #1
06. september 2009 af klotte (Slettet)

Kan ikke se din fil ....men det lyder som kønsbunden arv ....altså noget der følger kønskromosomerne f.eks y kromosomet ligesom blødersygdommen ?


Brugbart svar (1)

Svar #2
06. september 2009 af Zipzap112 (Slettet)

Der er problemer med dit link, så vi kan ikke hjælpe særlig effektivt, men jeg kan sige til 2) at de fleste problemer med afvigende kønskromosomantal skyldes såkaldte non-disjunction i meiosen. Her bliver kønskromosomerne ikke ligelig fordelt mellem de dannede datterceller (kønsceller). Derved kan en kønscelle, hvor man kun skal have et kønskromosom (X eller Y) ende med at have det dobbelte (fx Klinerfelter, som rammer drenge, hvor de har fået 2 X-kromsomer i stedet for 1) eller slet intet kønskromosom (Turner syndrom er et eksempel, hvor piger så kun får tilført X-kromsom fra en af forældrene).

Se her for mere: http://en.wikipedia.org/wiki/Nondisjunction


Brugbart svar (1)

Svar #3
07. september 2009 af klotte (Slettet)

ja eller


XXX = Trisomi X (Pige), Hyppighed = 1 ud af 1000
  XYY = Dobbelt-Y (Dreng), Hyppighed = 1 ud af 1000

klinfellter drenge har xxy med hypighed 1 ud af 1000

og turnerpiger ox har dog hyppigheden 1 ud af 2000.


Skriv et svar til: analyser figur

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.