Matematik

To funktioner, løs ligningen og uligheden - hvordan?

07. september 2009 af Sapphires (Slettet)

Hej alle sammen :)

Jeg sidder med en opgave, som jeg behøver lidt hjælp til. Den lyder således:

To funktioner f og g er bestemt ved:

f (x) = 1/4 x2 - x + 2
g (x) = 1/3 x + 3

Løs ligningen f(x) = g(x).

Skitsér graferne for f og g, og løs uligheden f(x) ≤ g(x)

Hvordan gør jeg dette og hvad menes der med "løs uligheden" ?

Håber nogen kan hjælpe :)


Brugbart svar (0)

Svar #1
07. september 2009 af Exupery (Slettet)

f(x)=g(x) => (1/4)x^2-x+2=(1/3)x+3

Vi ganger igennem med 3:

(3/4)x^2-3x+6=x+9

og reducerer så langt, vi kan:

(3/4)x^2-4x-3=0

Du har nu en helt almindelig 2. gradsligning.

Skitser nu grafen for funktionerne. For hvilke x-værdier gælder at grafen for g(x) "ligger højere" end eller en den samme som grafen for f(x)?


Brugbart svar (0)

Svar #2
07. september 2009 af Isomorphician

f(x) = g(x) <=>

(1/4)x2 - x + 2 = (1/3)x + 3 <=>

(1/4)x2 - (4/3)x - 1 = 0

...

d = (4/3)2 - 4*(1/4)*(-1) = 25/9

...

x1 = ((4/3) + (5/3))/(0,5) = 6

x2 = ((4/3) - (5/3))/(0,5) = -(2/3)

...

Uligheden kan løses på stort set samme måde som her, men da det står i sammenhæng med at du skal skitsere graferne kan det også være fordi der menes at du skal løse uligheden grafisk.

Den grafiske løsning går ud på at du kigger på hvornår f(x) har funktionsværdier der er mindre end funktionsværdierne for g(x). Med andre ord, hvornår "ligger f(x) under g(x)".


Svar #3
07. september 2009 af Sapphires (Slettet)

Tusind tak for svar begge to! Nu forstår jeg det hele meget bedre :)

I ligningløsningsdelen har jeg nu fået samme resultater som dig, Isomorphician, så der må jeg have gjort det rigtigt nu.

I den anden del med uligheden, har jeg tegnet de to grafer ind på lommeregneren og fundet ud af, at f(x) skærer g(x) i følgende punkter:
A ( -(2/3) , 2,78 ) og B ( 6 , 5 )
Og altså fundet ud af, at f(x) ligger under g(x) mellem disse punkter.

Det store spørgsmål er så bare, hvordan jeg skal formulere mit svar? Jeg har aldrig haft en opgave som denne før, så håber I endnu engang kan hjælpe mig :)


Brugbart svar (0)

Svar #4
07. september 2009 af Isomorphician

f(x) ≤ g(x) for x ε [-(2/3); 6]


Skriv et svar til: To funktioner, løs ligningen og uligheden - hvordan?

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.