Matematik

koordinatsæt til røringspunkt samt tangentensligning

15. september 2009 af annepeter (Slettet) - Niveau: A-niveau

Hej

Det er ved at være lidt tid siden jeg sidst regnede de her opgaver. Er der en der kan hjælpe med den følgende opgave ??

Grafen for funktionen f(x) = ln(2x-3) har en tangent med hældningen 0,4. Bestem koordinaterne til røringspunktet samt

tangentens ligning.  

Håber der er en der kan hjælpe :) 


Brugbart svar (0)

Svar #1
15. september 2009 af mathon

f '(x) = 0,4


Brugbart svar (0)

Svar #2
15. september 2009 af JKaram (Slettet)

Differentier funktionen, og indsæt x=0 (din x-koordinat), for at finde hældningen. Så har du et punkt på linjen og hældningen, og så kan du bruge den dejlig formel:

y-y0=a(x-x0) --> f(x)-f(x0)=f'(x0)(x-x0)

Voila, mon ami.

Karam


Brugbart svar (0)

Svar #3
15. september 2009 af MN-P (Slettet)

find f'(x) og sæt f'(x) =0,4

Indsæt røringspunktet og hældningen i ligningen for den rette linie


Brugbart svar (0)

Svar #4
15. september 2009 af mathon

f '(x) = (1/(2x-3))·(2x-3)' = (1/(2x-3))·2 = 2/(2x-3)


Svar #5
15. september 2009 af annepeter (Slettet)

Mange tak for hjælpen :) Prøver liger 


Svar #6
15. september 2009 af annepeter (Slettet)

Hvorfor bruger man ikke tangentligningen ? Og f(x) er jo ikke en ret linje ?? 


Brugbart svar (0)

Svar #7
15. september 2009 af mathon

f '(xo) = 2/(2xo-3) = 0,4
hvoraf
xo = 4
f(4) = ln(5)

tangentligning i (4,ln(5)):
y - ln(5) = 0,4(x-4)


Skriv et svar til: koordinatsæt til røringspunkt samt tangentensligning

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.