Matematik

Bestem grænseværdien!

15. september 2009 af el-barq (Slettet) - Niveau: Universitet/Videregående

Hej.. Jeg har fået til opgave at skulle bestemme lim x-->0 (cosx/x^2 - sinx/x^3)

Hvis ikke I kan forstå hvad der står ovenfor, har jeg også oploaded et dokument med opgaven.

Håber nogen kan hjælpe :)

Vedhæftet fil: Bestem.docx

Brugbart svar (0)

Svar #1
15. september 2009 af NejTilSvampe

  den nemmeste måde er at finde f(1) og f(-1) og f(0,000001) og f(-0,000001) og se hvad det nærmer sig og se om det gælder fra både højre og venstre side.

Du kan også løse den analytisk, der er helt sikkert en nemmere måde men jeg kan ikke komme på nogen lige nu:

lav fælles nævner:

x^2[(x*cos(x) - sin(x)) ] / x^5

reducer.

[x*cos(x) - sin(x) ]/ x^3

f(x) -> 0/0 for x-> 0 (da sin(0)=0)

i det tilfælde kan man differentiere både tæller og nævner, og grænseværdierne vil være bevaret. Så

dy/dx x*cos(x)-sin(x) = -sin(x)*x

dy/dx x^3 = 3x^2

Det hjælper os ikke meget, men vi kan jo bare gøre det igen. PS det hjælper dig heller ikke meget, men hvis du gør det igen vil du se hvofor jeg gør sådan:

d3y/dx3 x*cos(x)-sin(x) = -2cos(x) + sin(x)*x

og d3y/dx3 x^3 = 6

og -2cos(0) + sin(0)*0 = -2

så du får: -2/6 = -1/3

Hvis det her ikke virker bekendt for dig, er det garenteret ikke den måde din lærer ville ha' den skulle løses på. Men det er den eneste jeg lige kunne komme i tanke om, peace out :)


Brugbart svar (1)

Svar #2
16. september 2009 af sHastrup (Slettet)

Jeg tror ikke at en menig gymnasieelev har lært om L'Hospital's regel, så det er ikke måden opgaven skal løses på, selvom det er helt korrekt. Du kan bare skrive det ind på lommeregneren, og så skulle den gerne spytte svaret -1/3 ud.


Skriv et svar til: Bestem grænseværdien!

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.