Matematik

Spørgsmål til ligning ...

17. september 2009 af Booklover (Slettet) - Niveau: B-niveau

Hejsa.

Har en ligning, som jeg skal løse uden brug af lommeregner ... er helt lost efter at have kigget på den i timevis ... den er stadig bare en blækklat på et stykke klinisk hvidt papir ... nogen som måske lige kunne give mit et skub?

-x4 + (x3 + 1) (x2 -12) - x = 0

Hvordan i alverden skal jeg gribe den an!? Måske via nulreglen?? Kan bare ikke helt finde ud af det :s

Smil M.


Brugbart svar (0)

Svar #1
17. september 2009 af peter lind

Du kan gætte. Hvis der er pæne (hele tal)løsninger til ligningen gælder der, at de går op i konstantleddet, som her er -12. Dette giver mulighederne ±1, ±2, ±3, ..., ±12


Brugbart svar (0)

Svar #2
17. september 2009 af mathon

-x4 + (x3 + 1) (x2 -12) - x = 0

-x4 + x5 - 12x3 + x2 -12 - x = 0            som efter ordning efter faldende potenser giver

x5 - x4 - 12x3 + x2 - x - 12 = 0


Svar #3
17. september 2009 af Booklover (Slettet)

Dvs. så får man et andengradspolynomium som man kan løse eller ..??


Svar #4
17. september 2009 af Booklover (Slettet)

Jeg kan simpelthen ikke finde ud af hvordan jeg indskriver den ligning du har været så sød at hjælpe mig med mathon, i nulreglen .. kan I hjælpe mig? Så skal jeg nok fatte det!!


Brugbart svar (0)

Svar #5
17. september 2009 af peter lind

Du kan ikke løse den som en andengradsligning. Der findes ingen generelle formler til løsning af ligninger med grad 5 eller derover. Brug metoden fra #1. Det er iøvrigt nemmere at teste på den oprindelige ligning end at bruge Mathons omskrivning. Prøv iøvrigt at bruge regneark. Det kan laves så du bare efter at have opstillet beregningerne behøver at taste de tal du tester for ind.


Svar #6
17. september 2009 af Booklover (Slettet)

Hmmm.. har nu prøvet hvad du siger, Peter, men kan simpelthen ikke helt få det til at virke....


Brugbart svar (0)

Svar #7
18. september 2009 af peter lind

Jeg har lige prøvet en af mulighederne ikke andet. Hvad kan du ikke få til at virke?


Brugbart svar (0)

Svar #8
18. september 2009 af mathon

prøv en gang mere
med
-3, -1 og 4


Skriv et svar til: Spørgsmål til ligning ...

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.