Matematik

sær opgaveformulering.

21. september 2009 af NejTilSvampe

Opgaven er uden hjælpemidler!

I en retvinklet trekant er den længeste katete 3 gange så lang som den korteste katete, og hypotenusen er 3 enheder længere end den korteste katete.

Bestem længden af den korteste katete.

a=kort katete

b=lang katete

c=hypotenuse.

b=3a

c=a+3

jeg sætter ind i pythagoras og får:

a^2+(3a)^2 = (a+3)^2  =>  a^2 + 9a^2 = a^2 +9 + 6a => 9a^2 - 6a - 9 =0

Nogle forslag til at løse den andengradsligning, eller er der en nemmere fremgangsmåde, og har jeg forstået opgaven rigtigt i det hele taget?


Brugbart svar (0)

Svar #1
21. september 2009 af Jerslev (Slettet)

#0: Løs den på samme måde som du løser enhver anden andengradsligning.


Svar #2
21. september 2009 af NejTilSvampe

d = (-6)^2 - 4*9*(-9) = 32 +4*18 = 360

sqrt(360) ????

-b/2a = 6/18 = 1/3 

1/3 ± sqrt(360)/18

Hvad vil du gøre herfra? uden hjælpemidler.


Brugbart svar (0)

Svar #3
21. september 2009 af Jerslev (Slettet)

#2: Metoden virker i hvert fald korrekt, men du kan ikke løse den ligning uden hjælpemidler.


Brugbart svar (1)

Svar #4
21. september 2009 af MN-P (Slettet)

9a^2 - 6a - 9 =0

d = (-6)^2 - 4*9*(-9) = 32 +4*18 = 360                      fejl det giver 36 og 81

d=360

a=6±√360 /18   =6*(1±√10)/18=(1±3,16)/3         negativ løsning duer ikke

a=1,39


Brugbart svar (0)

Svar #5
21. september 2009 af Jerslev (Slettet)

#4: Og man kan finde den a-værdi uden brug af hjælpemidler?


Skriv et svar til: sær opgaveformulering.

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.