Fysik

Tryk

25. september 2009 af Dezkon (Slettet) - Niveau: A-niveau

Jeg har fået stillet en opgave med følgende oplysninger og syntes at mit resultat er helt hen i vejret.. Nogle de kan se fejlen og eventuelt vil forklarer det ?!

En tom (dvs- at den er uld af luft) 33[cl] øldåse tages ud af et køleskab og ligges ud i solen. Temperaturen i køleskabet er 0[oC] og her er trykket i dåsen 1,0[atm]. Hvad er trykket i dåsen når den efter 5[timer] i solen har nået en temperatur på 45[oC]?

Antag at dåsen er tæt:

Udregning:

oC - Kelvin: 0+273 = 273K

cl - m3 : 33/1000 = 0,003m3

n = p * V  / R * T

n = 101,3 [kPa] * 0,003[m3] / 8,31[Pa*m3 / mol * K] * 273[K] = 0,000133M

T = t + 273

45+273 = 318[K]

p = n * R * T / V

0,000133[M] * 8,31 * 318[K] / 0,003[m3]      = 1166,66[kPa]

Syntes at dette resultat lyder fuldstændig vanvittigt..


Brugbart svar (1)

Svar #1
25. september 2009 af peter lind

Du har sandsynligvis slået forkert op på din lommeregner. Der kan også undervejs være sket en kommafejl sammen med afrundingsfejl.  Udregningen kan gøres meget nemmere. Da n, R og V er konstante gælder  p/T = p0/T0 <-> p = p0*T/T0  = 1 atm* 318/273


Skriv et svar til: Tryk

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.