Matematik

Gammel eksamens opgave

29. september 2009 af Bonnie120 (Slettet)

Her siddet med den opgave her i nogle dage nu og kan bare ikke finde ud af den.

Se vedhæftet fil for figur.


Grafen gennem punkt A, punkt B og punkt C er en del af grafen for funktionen f, der er givet ved regneforskriften:

f(x) = 3,75 * cos(0,045 * x)

Huset er symmetrisk omkring x-aksen. Alle mål er i meter.

a) Bestem ved beregning koordinaterne til skæringspunktet mellem grafen for f og y-aksen.

Huset har en indvendig væg, der er parallel med y-aksen. Væggen går fra punkt B til punkt D. Længden af liniestykket BD er 7,00m.

b) Bestem ved beregning afstanden L.

c) Bestem ved beregning vinklen v mellem den linje der tangerer grafen for f i punkt C og linjestykket CE. Linjestykket CE er parallel med y-aksen.

Vedhæftet fil: Dok1.pdf

Brugbart svar (1)

Svar #1
29. september 2009 af MatLars (Slettet)

a) skæringspunktet er (0,f(0)) - beregn f(0)

b) løs ligningen f(x)=|BD|/2, herefter kan du nemt beregne L.

c) start med at beregne differentialkvotienten i C: f '(1420)


Svar #2
29. september 2009 af Bonnie120 (Slettet)

Jeg kender jo ikke BD ?

Hm. Kan stadig ikke helt lige se det..


Brugbart svar (1)

Svar #3
29. september 2009 af MN-P (Slettet)

a)

på y-aksen er x=0

find f(0)

b)

BD=7m

f(x)=3,5 find x ud fra funktionen


Svar #4
29. september 2009 af Bonnie120 (Slettet)

a)

f(0) = 3,75.. Men hvad så?

b)

Her bliver x så 8,1601.. Men hvad er det jeg finder her?


Brugbart svar (1)

Svar #5
29. september 2009 af MatLars (Slettet)

a) så er skæringspunktet (0, 3,75)

b) 8,1601 er så afstanden fra 0 til BD's skæring med x-aksen


Svar #6
29. september 2009 af Bonnie120 (Slettet)

Hm. Min f ' giver 0.. Kan vist ikke passe..


Brugbart svar (1)

Svar #7
29. september 2009 af MatLars (Slettet)

Næ, det lyder forkert


Svar #8
29. september 2009 af Bonnie120 (Slettet)

Men hvad siger du så efter man har fundet f ' ( 14,20 ) ?


Brugbart svar (1)

Svar #9
29. september 2009 af MatLars (Slettet)

Tegn en enhedscirkel omkring C, og tegn tangenten, en linje parallel med x-aksen gennem C, en linje parallel med y-aksen, men en gang til højre for C, dvs x=14,20+1 - så kan du se hvordan du beregner vinklen vha arctan.


Svar #10
29. september 2009 af Bonnie120 (Slettet)

arctan ?


Svar #11
29. september 2009 af Bonnie120 (Slettet)

Man kan jo ikke bare finde tangentens hældning ?


Brugbart svar (1)

Svar #12
29. september 2009 af MatLars (Slettet)

tan-1


Svar #13
29. september 2009 af Bonnie120 (Slettet)

Jamen man kender jo ikke hældningen?


Brugbart svar (1)

Svar #14
29. september 2009 af MatLars (Slettet)

Jo, den startede du jo med at beregne: f ' (14,20)


Svar #15
29. september 2009 af Bonnie120 (Slettet)

Okay.. Men når du siger f' så mener du af regneforeskriften?


Brugbart svar (1)

Svar #16
29. september 2009 af MatLars (Slettet)

Næ, den konkrete værdi i punktet C, altså beregn f ' (14,20)


Svar #17
29. september 2009 af Bonnie120 (Slettet)

Men så giver det bare 0 ?

Det er det jeg ikke forstår.


Brugbart svar (1)

Svar #18
29. september 2009 af MatLars (Slettet)

Som vi var inde på før - det lyder ikke rigtigt - hvad mener du f' (x) er?


Svar #19
29. september 2009 af Bonnie120 (Slettet)

f ' (x) = -0,168 * sin (0,045 * x )


Brugbart svar (0)

Svar #20
29. september 2009 af MatLars (Slettet)

Men det giver da ikke 0 for x=14,20?


Forrige 1 2 Næste

Der er 25 svar til dette spørgsmål. Der vises 20 svar per side. Spørgsmålet kan besvares på den sidste side. Klik her for at gå til den sidste side.