Matematik

Løsning af opgave vha. lim?

29. september 2009 af Simon2 (Slettet)

Opgaven lyder således: f(x)=G-b*ax    hvor G, b og a er positive konstanter (og a ≠ 1).

Hvad er den øvre grænse for Vm(f).

Mit forslag til dette er at den øvre grænse for Vm(f) er lig lim(G-b*ax), x⇒0, x>0 ....Hvad synes i om dette?

Vi er netop startet på diffenretialregning, så undskyld hvis det er noget sludder.

Hilsen Simon :-)


Brugbart svar (0)

Svar #1
29. september 2009 af peter lind

Er der givet at x>0?. Hvis det er tilfældet skal du også se på hvad der sker for x->oo. Opdel her eftersom a>1 eller a<1


Svar #2
29. september 2009 af Simon2 (Slettet)

 Det er ikke givet at x skal være større 0. Mine overvejelser har gået på at for at f(x) kan antage den størst mulige værdi, må b*aantage den mindst mulige værdi, og siden b og a er konstanter må svaret være at x skal være det positive tal så tæt som muligt på 0, men stadigvæk forskellig fra 0. Men jeg kan selvfølgelig godt se at det afhænger af a på den måde at hvis a>1 så er det korrekt at x skal være det positive tal så tæt som muligt på 0, men stadigvæk forskellig fra 0, men i tilfælde af at a<1 så skal x være uendelig stort.

Er dette rigtigt? I givet fald, hvordan kan dette skrives mere matematisk?

ps: Man kan sige opgavens formål er at bestemme Vmmax(f). Så Vmmax(f)= ?


Brugbart svar (0)

Svar #3
29. september 2009 af peter lind

Du skal også se på om fortegnet af b. Ellers ax er monoton, så du skal se på hvad der sker for x -> ±oo Derved finder du værdimængden for funktionen.


Svar #4
29. september 2009 af Simon2 (Slettet)

Tak for svaret, men jeg ser nu at G, b samt a er positive konstanter! Undskyld forvirringen, men i givet fald at alle er positive konstanter, er dette så korrekt? Vmmax(f)=lim(G-b*ax) x⇒-oo   


Brugbart svar (0)

Svar #5
29. september 2009 af peter lind

Rigtig hvis a > 1


Skriv et svar til: Løsning af opgave vha. lim?

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.