Matematik

Omskrivning af eksponentiel udvikling

03. oktober 2009 af Simon2 (Slettet) - Niveau: B-niveau

Forklar hvordan man kan omskrive forskriften, der beskriver eksponentiel vækst, mellem typerne

     (1) b·ax,   (2) b·ekx   og   (3) b·2x

Mht. (1) er jeg godt klar over at dette er den generelle forskrift for eksponentiel vækst, hvorfor der ikke er så meget at omskrive her.

Mht. (2) kan jeg ikke umiddelbart huske hvad denne omskrivning gør godt for(hvad man anvender den til), og i øvrigt har jeg heller ingen anelse om hvordan man omskriver den. Hjælp søges!

Mht. (3) kan jeg tænke mig frem til at det må have noget at gøre med fordoblingskonstanten, men endnu engang kan jeg slet ikke gennemskue hvad man kan anvende denne omskrivnings til eller hvordan man når frem til den. Hjælp søges!

På forhånd tak!


Brugbart svar (0)

Svar #1
03. oktober 2009 af kieslich (Slettet)

Alle tre forskrifter anvendes, men i forskellige situationer, du skal omskrive hver enkelt form til de to andre:

b*ax = b*eln(a)*x  = b*2(x*ln(a)/ln(2))      


Svar #2
03. oktober 2009 af Simon2 (Slettet)

 Hej Kieslich,

Jeg må ærlig talt sige det ikke er nogen stor hjælp for mig :)


Brugbart svar (0)

Svar #3
03. oktober 2009 af mathon

b·ax = b·(ek)x hvor a = ek

ek = 21/X2

(ek)x = (21/X2)x

y = b·ekx = b·(ek)x = b·2x/X2


Svar #4
03. oktober 2009 af Simon2 (Slettet)

Hej Mathon!

Jeg er på bar bund mht. b·ekx og b·2x og har derfor brug for andet end bare principperne i udledningen. Jeg har nok brug for en "introduktion" til begreberne; skåret ud i pap hvad disse rent faktisk betyder og kan bruges til. Eksempelvis sidder jeg tilbage med spørgsmål til din udledning såsom hvad du mener med at ek=21/X2. (Hvordan kommer X2 lige pludselig ind i billedet?)

Venlige hilsener Simon


Brugbart svar (0)

Svar #5
03. oktober 2009 af mathon

se
https://www.studieportalen.dk/Forums/Thread.aspx?id=471857


Svar #6
03. oktober 2009 af Simon2 (Slettet)

 Hej og tak for det hurtige svar igen :-)

Din guide er desværre ikke så behjælpelig. Det jeg har brug for er noget "tekst" som forklarer det. Altså har jeg brug for at det bliver skåret ud i pap.


Brugbart svar (0)

Svar #7
03. oktober 2009 af mathon

det handler om

potens opløftet til ny potens
samt
fordoblingsfaktor, hvilket du kan studere dig til forståelsen af


Svar #8
03. oktober 2009 af Simon2 (Slettet)

Jeg har nu forstået det, jeg plejer at kalde fordoblingskonstanten for T2 og ikke X2 :-) ... Bortset fra 1 ting!

"y = b·ekx = b·(ek)x = b·2x/X2", hvordan når man så fra b·2x/X2 og frem til b·2x. Det har jeg meget svært ved at se!


Brugbart svar (0)

Svar #9
04. oktober 2009 af mathon

fordoblingskonstanten er den rette betegnelse

når
    der er tale om en eksponentielt voksende funktion af t
    y = b·ek·t kaldes denne T2 (k>0)

når
    der er tale om en eksponentielt voksende funktion af x
    y = b·ek·t kaldes denne X2 (k>0)

..................

man når ikke frem til f(x) = b·2x,
hvilket formentlig er den forståelsesmæssige knude.

f(x) = b·2x ville jo betyde,
at
2b = b·2X2
2 = 2X2 hvilket kun er tilfældes for X2 = 1
hvorfor

man i stedet når frem til
f(x) = b·2x/X2

eller
da du synes at sværme for t
f(t) = b·2t/T2


Svar #10
04. oktober 2009 af Simon2 (Slettet)

 Mange mange tusind tak for det fine svar! Jeg har tilmed fået bekræftet fra min lærer at det var en stavefejl :-)

Venlige hilsener


Brugbart svar (0)

Svar #11
04. oktober 2009 af mathon

#9
tilfældes  →  tilfældet


Skriv et svar til: Omskrivning af eksponentiel udvikling

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.