Matematik

Find en ligning for en parabel ved rødder og skæring y-aksen

16. oktober 2009 af Thysen (Slettet) - Niveau: B-niveau

Hej, jeg har fået stillet følgende opgave:

"En parabel skærer x-aksen i punkterne (-1,0) og (4,0) og y-aksen i (0,4). Find en ligning for parablen."

Altså, eftersom at der findes to rødder, -1 og 4, må vi skulle bruge a(x-r1)(x-r2), men man kan jo ikke regne den ud, når man ikke kender a? Nogen der kan hjælpe? For 4 må jo være c og ikke a?


Brugbart svar (0)

Svar #1
16. oktober 2009 af peter lind

a finder du ved at bruge den sidste oplysning f(0) = 4


Svar #2
16. oktober 2009 af Thysen (Slettet)

Tak.

Men kan det så passe, at a bliver 0,75?? Altså 3/4?


Brugbart svar (0)

Svar #3
16. oktober 2009 af peter lind

Nej. f(0) = a*r1*r2


Brugbart svar (1)

Svar #4
16. oktober 2009 af mathon

f(x) = ax2 +bx + c
f(0) =  4
hvoraf c = 4
 

f(x) = a(x+1)(x-4) = a(x2 - 3x - 4)  = ax2 - 3ax - 4a  = -x2 + 3x + 4    da -4a = 4


Skriv et svar til: Find en ligning for en parabel ved rødder og skæring y-aksen

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.